Xativa

For noen uker siden besøkte min venninne og jeg basilikaen (kirken) ”La Seu” i Xativa som turister. For den interesserte er et besøk her en stor opplevelse; den katolske kirke har sannelig (også) skaffet seg ”skatter på jorden.

Poenget med disse linjer er likevel ikke dette. Som mange turister på den spanske middelhavskysten sikkert har lagt merke til, er servicenivået hos spanjolene overfor oss turister ikke alltid helt hva vi er vant med i Skandinavia. Det vi opplevde i Xativa står i sterk kontrast til hva vi til tider har erfart her ved kysten.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

Xativa ligger ca. 40km øst for (inn i landet) fra Gandia. Vi opplevde følgende: Vi parkerte uheldigvis bilen i feil ”ende” av byen (vi var jo ukjente der), og på min meget beskjedne spansk, måtte jeg spørre en spansk ”señora” om veien. Jeg skal si jeg fikk svar! Svaret varte i minst 2 minutter (jeg forsto bare bruddstykker!), men ble avlevert med et stort smil (jeg følte meg nesten som en gammel venn!) om at hvis vi bare gikk der så ville vi komme rett til kirken. Veldig hyggelig!

Etter en stunds trasking måtte vi på nytt spørre et spansk ektepar vi møtte om vi var på rett vei. Samme vennlighet. Og ikke nok med det, den spanske ”señor” fulgte oss (1 km?) gjennom byen (m/innlagt privat guiding) helt til kirkedøren! Betaling? No,no!!

Vi var helt overveldet. Guiden i kirken likeså, dør til museum og kirketårn ble åpnet med et stort smil og vennlighet. Jeg behøver vel ikke å nevne at det samme gjentok seg da vi inntok vår lunsj på en spansk kafè. Hensikten med å fortelle denne ”hverdagshistorien” er følgende: Jeg drister meg til å stille følgende spørsmål:

Er det 40 års masseturisme langs kysten som har gjort spanjolene her så lei oss og så lite serviceminded? Kan det være noe med vår oppførsel og væremåte som har bidratt til dette, i motsetning til mindre ”turistifi serte” steder som Xativa? Hvis svaret er ja, er kanskje tiden inne til å tenke over hvilke signaler vi som gjester i dette flotte landet sender ut, eller…………… hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.

Leave a Reply

Your email address will not be published.