Vulkanutbrudd på kanariøyen La Palma

La Palma er en av øyene som utgjør velkjente Kanariøyene, der tusenvis av nordmenn ferierer hvert eneste år. I tillegg er også mange nordmenn bosatt på de gamle vulkanøyene.

I september fikk beboerne på øya La Palma virkelig oppdage at de bor på en vulkansk øy, da vulkanen Cumbre Vieja begynte å spy lava ut fra overflatene. Lavaen hadde en temperatur på hele 1075 grader, mens mørke askeskyer også steg opp fra vulkanen, noe VG rapportere: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/z74Px4/vulkanutbrudd-paa-la-palma

Oppfordret til å holde seg innendørs

Tusenvis av fastboende fra områdene Los Llanos, El Paso, de Aridane og Tazacorte ble evakuert, og innbyggerne som ikke ble evakuert ble av lokale myndigheter oppfordret til å holde seg innendørs samtidig som alle vinduer og dører lukkes. Totalt bort det rundt 35 000 mennesker i områdene rundt vulkanen, men La Palma totalt sett har litt over 80 000 innbyggere.

Nordmenn i området oppfordres naturlig nok til å ta alle forhåndsregler, og være forsiktig i tiden i etterkant også. I stedet for å gå utendørs, er det nå bedre å bruke tiden man har til over innendørs, helt til askeskyene og lavautbruddet har gitt seg. Finn frem kortstokken og spill noen klassiske kortspill, eller følg sett på TV-en og se på sport. Hei frem de spanske fotballspillerne som nylig kvalifiserte seg til finalen i UEFA Nations League, der de møter Frankrike https://extra.bet365.com/news/nn/fotball/landslagsfotball/frankrike-snudde-0-2-til-3-2-og-gikk-til-nl-finale. Sett noen odds-spill på nettet hvis du ønsker en enda bedre grunn til å heie på de spanske spillerne når de møter et av Europas andre storlag i fotball.

Det norske utenriksdepartementet sa det var ukjent hvor mange nordmenn som oppholder seg på La Palma, men sendte ut en oppfordring til alle som befinner seg der om å registrere seg på regjeringens reiseregistreringstjeneste, samtidig som man følger nasjonale råd som gis fra spanske myndigheter.

Lenge siden sist utbrudd

Det er lenge siden sist gang vulkanen på Cumbre Vieja hadde utbrudd. Man må tilbake til 1971 for å finne sist gang vulkanen brøt ut. Vulkanryggen består av flere vulkankrater, og den går fra nord til sør. Den dekker øyas sørlige tredjedel.

Andre historiske utbrudd fra Cumbre VIeja har skjedd i 1949, da det også forekom to jordskjelv samtidig som vulkanutbruddet foregikk. Det skapte en lang sprekk på 2,5 km, som førte til at Cumbre VIejas vestlige halvdel ble forskjøvet to meter ned mot Atlanterhavet og en menter sidelengs.


Vulkaner er populære turistdestinasjoner

Kanariøyenes mange vulkaner er også populære destinasjoner for turister som besøker øyene. Vulkanen El Teide på Tenerife er med sine 3718 meter Spanias høyeste fjelltopp. Her finnes den en rekke turiststier og en kabelbane i vakre naturomgivelser. På den populære reisenettsiden Tripadvisor, er Teide rangert som den mest populære turistaktiviteten på hele øyen: https://no.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187479-d1723042-Reviews-Volcan_El_Teide-Tenerife_Canary_Islands.html.

Andre kjente vulkaner inkluderer Volcan Montaña Colorada i Tinajo, Volcan de San Antonio og Volcan Teneguia i Fuencaliente de la Palma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.