VOLDELIG RANER I ALBIR – Vokt dere mot frekke tyver

Det har den siste tiden vært flere tilfeller av voldlige ran i Albir. Målet for ranerne ser fortrinnsvis ut til å være kvinner med håndveske. Et av overfallene skjedde i Camino Viejo de Altea, ikke langt fra den spanske skolen.

Vedkommende endte opp på Hospital Levante forslått og med ødelagt skulder. Hun måtte opereres og får en rekovalenstid på 2-3 måneder. Raneren beskrives som en høy, slank mann, trolig av nord-afrikansk opprinnelse. I dette tilfellet gikk offeret sammen med sin bror rett før midnatt, da hun helt plutselig ble slått ned og fratatt vesken.

Leiebil Albir – Garantert billigst

Dessverre var reimen så solid, at kvinnen fikk ødelagt skulderen sin i basketaket og hennes råd er: Bær en veske med en reim som løsner. Helsen er langt viktigere enn innholdet i en veske. Vedkommende forteller at hun ble ranet i Altea for noen år siden, og fra den episoden lærte hun å legge pass, bankkort og viktige dokumenter hjemme og kun ha et nødvendig kontantbeløp med seg i vesken.

I et annet tilfelle ble en engelsk kvinne slått ned på samme måte i området mellom Avenida de Albir og stranden, i området ved Sarita. Dette skjedde ved 23-tiden, men kvinnen ble ikke funnet før morgenen etter, og skal være glad hun kom fra episoden med livet i behold. Hun beskrev gjerningsmannen på samme måte som ovenstående. Et nært familiemedlem av oss forteller om en episode ved Solbanks filial i romjulen. Hun var i ferd med å ta ut penger fra minibanken, da hun følte seg overvåket.

Heldigvis stoppet en bekjent av henne, fordi også denne fattet uråd på grunn av mannen i kø, som tilfeldigvis passer til beskrivelsen over. Det hører med til historien at mannen forsvant uten å ha noe ærend i minibanken. Guardia Civil jobber med overfallssakene, som i seg selv er langt mer brutale enn vanlig. Vi anbefaler at man går flere sammen, er oppmerksom på uvedkommende og endelig: Ikke går rundt med viktige dokumenter og kort, dersom du ikke trenger dem der og da!

Kaptittel 2 om det å være på vakt mot banditter, handler om familien Erlingsen på vei sørover på A-7 fra franskegrensen til Albir. Familien var på forhånd svært klar over faren for problemer når man stanser på en rasteplass på spanske motorveier, og valgte seg en plass nord for Barcelona, der det attpåtil sto parkert fire politibiler.

Det skulle vise seg å være falsk trygghet. Mens far og sønn gikk inn for å ta seg en matbit, valgte mor å bli i bilen, en stor amerikansk van, fordi hun ikke følte seg bra. Selv husker hun ingenting fra selve innbruddet i bilen, og er helt overbevist om at hun ble neddopet med en type gass. Det befant seg tre hunder i bilen sammen med henne, og de var like uts¬låtte som henne. Bilen var låst, men sto trolig med et vindu på gløtt. Da guttene kom tilbake etter lunsj, var penger, pass, kreditkort, sertifikat og sønnens databag forduftet.

Det man neppe tenker på, er hvilke konsekvenser et slikt tap får. Familien beskriver det som at man for en periode mister livet sitt og all handlefrihet. Uten pass får du ikke overført penger og norsk sertifikat nekter myndighetene å sende ut av landet. Det samme gjelder bankkort. I det hele tatt et hav av problemer. Til og med hundenes sertifikater forsvant med datavesken.

Familien ble pushet avgårde av politiet i Barcelona, som ville at de anmeldte forholdet når de kom fram til Benidorm. Politiet her ble like frustrert som familien over at forholdet ikke var anmeldt i Barcelona. Det er tross alt vanlig å anmelde et kriminelt forhold i det området forbrytelsen har funnet sted. Familien kommer fra et opphold på Kreta, og ønsker å bosette seg i Spa¬nia. Da trenger man temmelig raskt et NIE-nummer, men det får man ikke uten pass. Mange uker med intens jobbing for å få ting på skinner igjen, har dog gitt resultater.

Nødpass ble utskrevet på konsultatet i Benidorm. De to damene som jobber der, får ubegrenset skryt for all hjelp i den vanskelige situasjonen familien kom opp i. Familiens råd før du legger ut på langtur, spesielt med utenlandske skilter: Ikke stopp! Om du må det, og det må man jo, ihvertfall for å fylle drivstoff, vær årvåken hele tiden. Må du raste, velg helst en bevoktet plass som er inngjerdet. Du finner flere slike plasser spesielt beregnet på trailere. Velger du å overnatte på hotell langs motorveien, bør du velge et med garasje eller tilgang til å leie enkeltgarasjer.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.