Vinter i Spania med store alpinanlegg

Spania og ski, nesten enhver nordmann vil trekke på skuldrene over en slik ordsammenstilling. Ikke mindre er det et faktum; Spania er en av Europas skiressorter og vi er, ikke minst, som regel mye mer heldige med været enn de fleste.

Tekst/foto: Kjartan Solvang Nielsen

Valdelinares og Javalambre
Tettest på oss på Costa Blanca finner man stasjonene Valdelinares og Javalambre. Hit arrangeres det dagsturer med skipakke inkludert fra blant andre SMIL. I Teruelregionens fjellverden er det alltid solide vintre og vakre grønne somre med skoger, elver og små vann. I ca 200meters høyde finner du disse to anleggene på hver sin side av motorveien som tar deg fra Sagunto til Zaragoza. Reisen tar ca to timer med bil fra Benidorm.

Stasjonene er moderne og bra tilrettelagt med en god sesong fra desember til mars-april. Her kan man oppleve å stå i bakkene i minus 8 grader før man returnerer til behagelige 20 grader og et glass vin på terrassen hjemme. I henhold til norsk standard holder de følge med flere mindre og gode anlegg vi er vant til hjemmefra, noen sammenligner Javalambre med en mindre utgave av Geilo, ikke verst på sydlige breddegrader!

Sierra Nevada
Denne resorten ligger på fra 2000m til over 3100m over havet. Fantastiske gondoler tar deg opp til hjertet av anleget, hvor man reiser videre i stolheiser, stolheiser og atter stolheiser i alle retninger mot fastlands-Spanias høyeste fjell, Mulhacen med sine 3479 moh. Det vil si at det er den nest høyeste toppen som heter Veleta på 2298m som tar i mot sine skientusiaster fra hele verden. Fra toppen kan man se helt til Afrika på klare dager. Anlegget er moderne og godt vedlikeholdt. Det holder åpent fra sent i november til april, og har en mengde overnattingssteder i alpinlandsbyen i bunn av stasjonen. Det er også en flott mulighet å kombinere Sierra Nevada med herlige Granada by. Herfra går det skibuss til faste tider, og anlegget er dermed lett tilgjengelig for de som besøker byen vinterstid. Her kan man nyte varmegradene og se herligheter som Alhambra og sigøynerdalen Sacramonte med sine mange Flamencosteder.

Pyreneene
I grenseområdene mellom Frankrike, Andorra og Spania finner man hundrevis av fantastiske skistasjoner og resorter. Her kan man kose seg i sydvendte bakker med masser av naturlig snø, godt underbygd av nitid oppbygging med kunstsnø fra tidlig på høsten. Allerede sent i oktober begynner stasjonene gradvis å åpne opp anlegg og resorter. Hit kommer du med privatbil eller i organiserte former via reisebyråer og kommuner.

Hjemmesiden www.infonieve.es kan du til enhver tid følge skirapporter i hele landet, syd- Frankrike, Andorra og til og med Portugal. Kontakt gjerne SMIL på www.smiltur.com for å få skreddersydd din spanske skiopplevelse!
One thought on “Vinter i Spania med store alpinanlegg

  • January 9, 2013 at 9:00 pm
    Permalink

    Her er det fint ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published.