Vinsnobbing

Nå nærmer Club VinoGastro seg seksårsdagen, og vi har holdt mange samlinger med mange temaer, men vi har kanskje til gode i å bli lært opp til og bli riktige vinsnobber! Her skal vi gi en liten smakebit.

Olav, den absolutte vinsnobb, gikk nedover Karl Johans gate tidlig en morgen da han ble dultet borti av en liten lastebil som skulle levere vin. I det bilen skjente opp på fortauet knuste tre flasker, og innholdet rant ned på veien. Bilen forsvant rundt hjørnet og ble borte. Da Olav senere ble spurt om størrelse, farge og modell, kunne han ikke huske noe. ”Så du noe i det hele tatt?” spurte politimannen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

”Ingen ting” svarte Olav. ”Altså, noe må du ha observert, en lyd kanskje eller en lukt?”

Olav tenkte tilbake til ulykkesøyeblikket – en lukt?- ja visst, det var en lukt. Nærmere bestemt, det var en bouquet, en bouquet av vin. ”Finn en vindistributørbil”, sa Olav,

”som har noen 1966 Château Margaux på lasteplanet.”

Denne fortellingen er en vinsnobbhistorie, opprørende, prangende og elegant. Dersom du virkelig skal aspirere til å bli en riktig vinsnobb må du kunne fortelle denne historien om Olav, og et sted bakerst i fordypningene av din bevissthet, må oppriktig tro at det virkelig kunne ha hent.

Vinsnobberi, er selvfølgelig en del artisteri, en del raffinement, en del kunnskap og en del bløffing. Har du ordentlig lyst til å bli en vinsnobb? Vel, da må lære om å sniffe og snuse, drille og dreie; du må lære deg å dekantere; lære om hvordan rense ganen; og du må lære om å la vinen puste. Du må være beredd til å argumentere for rød-vin-til-kjøtt og du må samtidig kunne argumentere sterkt for hvit-vin-til-kjøtt. Du må også kunne INN-vinene og UT-vinene, INN-årene og UT-årene, og mer enn noe annet hva som er INN å snakke om og hvilke historier som er INN å fortelle. Det er helt klart at du vil trenge en veiledning i dette – noe Club VinoGastro fremover vil gi deg et innblikk i.

Først og fremst er du nødt til å anerkjenne at det er noe hemmelighetsfullt ved vindrikking. Det er noe opphøyet ved de folkene som virkelig vet hvilken vin som skal velges til en rett som; Ris-de-veau eller som i alle fall kan late som! Hva ville du servert til kalvebrissel? En Riesling ville vi anbefalt.

(En med et sødmefylt anslag, bra syre, mye søt frukt, nesten syltet, i finishen.)

De som kan dette blir ofte hatet av sine venner, noen elsker dem, men alle misunner dem i hemmelighet. Vinsnobber, de sanser at denne kunnskap (eller holdning) avkrever en viss respekt i sine omgivelser, og søker derfor å beholde sin privilegerte status. Som følge av dette har det dukket opp forskjellige ritualer og tradisjoner, til og med lidenskaper finner vi, og en introduksjon til disse kan være nødvendig.


Leave a Reply

Your email address will not be published.