Villajoyosa – El Pósit

El Pósit i Villajoyosa ble nylig kåret til den restauranten i Alicante-provinsen som best promoterte viner fra Alicante i 2012. Hundre serveringssteder var med i kåringen, der anonyme gjester registrerte og ga sine terningkast via internett. Premien ble overrakt av presidentene fra henholdsvis Alicantes vinregulativ C.R.D.O., hotellforbundet APEHA, handelskammeret Icex og Næringsforbundet Coepa, samt ordførere og rådmenn fra flere kommuner i Alicante-provinsen.

Tekst og foto: Bente Puig

Midt på strandlinjen i Villajoyosa finner vi El Pósit, restauranten bygget på konseptet «0 kilometer». Innovativt, spennende, koselig og sentralt….og fremfor alt fersk mat fra en omkrets under kilometern.

O-kilomter-mat, vi ser det i det vi setter oss ved et av bordene på den innglassede terrassen. Teksten på veggen omhandler fersk mat, eller 0-kilometermat. Restauranten er nylig premiert for sin promotering av lokale produkter.

Vår fi losofi er å bruke matvarer fra området, mat som ikke er fraktet kilometervis på spanske landeveier, sier Toni
Mayor, en av eierene av El Pósit.


Med denne filosofi en og nære beliggenheten til havnen, vil vi tro at menyen i hovedsak består av fisk og sjømat. Men der tar vi feil. Her finnes også kjøttretter, og det meste serveres som tapas. Smaks- og fargekombinasjonene er utsøkte og innbydende. Toni er selv kokk, og står for de lekreste kreasjoner. Restauranten har et åpent kjøkken, der gjestene kan se hvordan kokkene arbeider. Kjøkkenet utgjør hele midtre del av restauranten, med innebygget terrasse på den ene siden og spisesal med bar på den andre. Selve bygget er omlag 100 år gammelt, og murstenstaket med trebjelker er et kunstverk i seg selv. Eierne av restauranten har beholdt endel av den autentiske gamle stilen, men forsiktig fusjonert den med kledelig moderne stil i form av høye spisebord med tilhørende taburetter. De høye taburettene går igjen på alle de tre spiseområdene: den innebyggede terrassen, spisesalen og utendørs terrassen. Men de fleste bordene er familiebord med helt ordinær høyde og helt vanlige stoler.

Leiebil Villajoyosa – Garantert billigst

Ved siden av kjøkkenet er det laget til et lite bibliotek med kokebøker fra alle verdenshjørner, til fri benyttelse for gjestene. Toni benytter ofte bøkene for å kreere nye retter.

Bøkene er fra min egen private samling av kokebøker, sier Toni og forteller at han her henter mye inspirasjon.

På det åpne kjøkkenet får vi se tilbered-ning av retter på nært hold. 0-kilometer-regelen er gjennomført til detalj. Selv olivenoljen som brukes til matlaging, og servering, er fra Alicante. De finnes også i mange merker og variasjoner. Også vinkartet bærer preg av regelen. Alle vinene restauranten fører er fra Alicante-distriktet, og «vår egen» Enrique Mendoza er godt representert. Ønsker du, forruten en uforglemmelig kulinarisk opplevelse, å ha med deg et fysisk minne hjem, kan du kjøpe med deg både vin og olje fra Alicantes vindistrikt og kjøkkenhage.

I flere av Valencias og Cataluñas kystbyer finner man spisesteder med navnet El Pósit. Det har sin enkle forklaring: Blant den eldre generasjonen spanjoler ble, og blir fortsatt, den lokale fiskeforeningen kalt for el pósit de escadors (valensiansk og katalansk). I dag kalles den for Cofraries de pescadors (valensiansk og katalansk) eller Cofradía de pescadores (spansk).
Leave a Reply

Your email address will not be published.