Villa Romana

Etter 25 år, bortgjemt under støvet, gjenopptok arkeologene i fjor høst
utgravingene av den romerske bosetningen i Albir ”La Villa Romana”.
Eksperter fra universitetet i Alicante har siden i høst gjort store funn, som
da de rett før jul fant en liten baby begavet i datidens kiste, en leirkrukke.
Kulturrådet i kommunen Mayte García mener at prosjektet først og
fremst skal gå over fire år.


Ruinene som er gravet frem er fra en romersk bolig fra tredje til femte århundre
etter Kristus. Den ble oppdaget allerede i 1883, men har de siste 25 årene ligget brakk og inngjerdet uten at noen har tatt initiativet til å fortsette det viktige arbeidet. Tomten til ”Villa Romana” er på 1800 kvadratmeter, midt i boligområdet i Albir, ikke så langt fra nekropolis som ble gravd ut for mange år siden.

Nekropolis består av 400 romerske graver, som alle ble gravd frem av José Guillermo Morote. Han fant også et mausoleum. Dette befinner seg i dag i en privat bygning i Villajoyosa. I 1983 og 1984 fant arkeologene rester etter romerske bad i perfekt stand, en ovn, et fullkomment varmluftssystem, et basseng og et vannreservoir. Disse badene tilhørte adelen.

Flere områder ligger fortsatt uberørt. Man vet at det også fnnes et jordbruksområde som ikke er utgravd ennå. Ønsker du å ta en kikk på utgravningene,
så finnes disse på to steder i Albir: en bak kommunens hus ved stranden i Albir, rett ved grusparkeringsplassen i Boulevard de los Musicos. Det andre finnes ved Coliseum, rett nedenfor Solbank.

Leave a Reply

Your email address will not be published.