Veskenapping og lommetyveri i Spania

Veskenapping og lommetyveri i Spania. Hver sommer og høst når folk kommer sørover, etter å ha vært noen måneder nordpå med venner og familie rundt seg, så er de blitt vant til at livet er ganske trygt. De tenker ikke på at noe vil skje hvis de lar bilen stå parkert med vinduet oppe eller triller rundt i supermarkedet med veska i handlevognen eller lommeboka i baklomma.

Og det er vel egentlig nokså sant at det fremdeles skjer mindre veskenapping og lommetyverier idag i Skandinavia enn i Spania. Men det var ikke alltid sånn. Her var det rolige tilstander med liten kriminalitet inntil for 10-12 år siden. Og ifølge politiet, er det ikke spanierne som står for stor-parten av disse forbrytelsene. Nei, statistikken viser at Østeuropeere og folk fra Nordafrika utfører de fleste lommetyverier og veskenapping. Statistikken forteller også at slike tyverier har økt med 12% siden krisen startet i 2008.

Bedre føre var

Vi har tatt en prat med en Guardia Civil konstabel og en forsikringsagent for å få noen råd om hvordan man skal forholde seg hvis uhellet er ute. Begge ønsket å være anonyme. Noen enkle, men meget gode regler:

Har du med deg kredittkort på handleturen så ha de enten i en rumpetaske, eller ennå bedre, i en pung som du har i en snor rundt halsen under T-skjorta. Mange foretrekker å gå i banken med kortet og ta ut et beløp i cash. Og så drar de hjem med kortet og legger det tilbake i madrassen. Nei, det var en spøk!

Men å gå rundt med kredittkort i veska eller lommeboka uten å være forsiktig, ja, det er i dag i Spania å be om bråk! Husk å ta kopi av førerkort, Residencia og andre viktige dokumenter. Ved å gjøre dette sparer du tid og problemer hvis uhellet er ute. Policia Local der du bor er deg behjelpelig med å signere at kopiene dine er riktige. Viktig med denne signaturen.

Noen klassikere: (Sanne!)

1. Du er på supermarkedet med handlevogn. En pen eldre dame kommer bort og spør om du kan hjelpe henne med å hente ned en pakke Corn Flakes fra øverste hylle. Du, som pleide spille basket, har ingen problemer med Kellogs, men da du kommer ned med pakka er damen ikke lenger der. Og det er ikke veska di heller.

2. Du sitter i fred og ro på toa´n i kundetoalettet på Stormagasinet Rex. Plutselig ser du til din forferdelse at vesken din forsvinner under toalettdøra. Du roper, men i den tilstand du befinner deg i er det ikke mulig, raskt å oppta forfølgelsen. Der gikk nøkler, kredittkort, visittkort og penger. Du melder fra med én gang til politiet og bare en kort stund etter at du er kommet hjem får du en gledestrålende oppringing om at du kan komme ned på hovedstasjonen, inne i byen, og hente veska med både nøkler og kredittkort. Konstabelen som ringer snakker til og med engelsk! Du hiver deg inn i en drosje og kommer raskt inn til skranken på hovedstasjonen. Men det er ikke mulig for den hyggelige politimannen å hjelpe deg! De har ikke fått inn noen veske som passer til ditt signalement. Drosjeturen tilbake til leiligheten er ikke hyggelig. Og ganske riktig, – her har tyvene låst seg inn og rasket med seg det meste. En nedrig og utspekulert handling, eller?

3. En pen ung dame med baby går sammen med en annen pen ung dame som har en bukett roser i hånden. Særlig hvis du er mann vil hun gi deg en rose. Den er gratis og du føler deg kanskje smigret. Ikke gå på den, ok! På en eller annen måte blir du kvitt lommeboka!

4. Potet-Fritz. Dette potetspillet foregår over hele Kyst-Spania hvor det er turister. Han opererer med tre overskårne, uthulte poteter. Under en av dem ligger det en metall-kule og du skal finne ut under hvilken potet kula befinner seg. Potet-Fritz flytter kula rundt i et rasende tempo og så skal du vedde med penger på hvor kula er. Flere andre vedder og vinner hver gang. De er luringer som later som om de vinner og er slekt og venner til Potet-Fritz. Du ser hvor lett det er og legger på 20 Euro. Men vinner gjør du aldri! Hold deg langt unna, mange brenner seg stadig på dette potetspillet.

Er du uforsiktig?

Ja, da kan du risikere at forsikringen ikke dekker! Glemmer du å låse bilen eller kåken slik at noe bare nasker med seg vesken uten innbrudd, ja, da får du ikke fem flate øre. Heller ikke hvis vesken står på gulvet mens du tar deg en kaffe eller hvis lommeboka stikker ut av baklomma. Det må forekomme en form for innbrudd, ellers kan du spare deg bryet med å gå til Guardia Civil. Men er det forekommet en kriminell handling så MÅ du gå til dem og få en erklæring som du underskriver og sender inn til ditt forsikringsselskap. Ta med tolk, hvis nødvendig. Guardia Civil er ikke noen kløppere i fremmedspråk.

Kredittkort må sperres så fort råd er

Ta kontakt med banken din så snart du kan. De fleste kort kan du sperre ved å ringe til Visa og få dem sperret der: Slik sperrer du Visakort: Visakort: Spania: 900 991 124. Norge: 800 12 052. Jo før du får sperret kontoen jo bedre. Kan du ikke spansk så bruk en bank hvor noen snakker engelsk eller norsk. Dem er det nå blitt flere av!

Husk at de fleste kredittkort er forsikret mot misbruk, men det kommer også an på hvordan du tapte kortet. Lå det ved siden av ølglass nummer fire på Paco´s Bar mens du var på toa´n. Ja, da spørs det. Politiets og bankenes regel er at du skal handle ansvarsfult. De er blitt ganske tøffe og skeptiske og ikke uten grunn. Er du glemsom og rotete, ja, så er muligens systemet med å ta ut cash for deretter å dra hjem med kortet ingen dum idé. Eller ikke bruke kredittkort i det hele tatt, men gå i banken når det trengs? Mindre sjangse for problemer, eller?

Har noen av leserne et godt råd eller en god historie når det gjelder slike hendelser, bruk kommentarfeltet under eller Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.