Varme møresveler under het spaniasol

Tjueseks instruktører fra revmatikerforeningene i Møre og Romsdal bråsvetter om dagen, under nærmest kvelende, spansk høysommersol. Men ikke fordi de har hengitt seg til solsengens tilbakelente avspenning. Alle sammen forbereder seg til å varme og behandle støle ledd og muskler for fylkets revmatikere, når høstkulda setter inn. Men selvsagt også ellers, når behovet måtte melde seg.

Tekst: Nils Erik Langva

Og så har flere med seg kefirmelk hjemmefra, den eneste del av koffertinnholdet som ikke kunne etterlates hjemme.

Fylkessekretær for Norsk Revmatikerforbund (NRF) Møre og Romsdal fylkeslag, Karen Høydal fra Ørsta, forteller, at ikke bare har instruktørene sine verv på frivillig basis, gjør sin lokale innsats uten godtgjørelse, de betaler til og med fra egen pung deler av spaniaoppholdet, som skal lære dem siste nytt i temaer som ernæring, aktivitetsterapi, fysisk trening og alt annet til fagene henhørende, om man kan uttrykke seg slik.

Årsak til at samlingen er lagt til Spania, i nærheten av Albir og Benidorm, er at Norsk Revmatikerforbund har sitt eget rehabiliteringssenter, Reuma-Sol, i kommunen Alfaz del Pi, ikke mange kilometerne fra de to turistmagnetene. Ganske mange fra Møre og Romsdal har fast bosted eller feriebolig i distriktet.

Alle fasiliteter på Reuma-Sol er av hotellstandard, men med for eksempel den særegenhet, at det største svømmebassenget holder 34 varmegrader, av hensyn til dem som trangere til ekstra varme i terapeutisk øyemed. Vi andre har eget “nedkjølingsbasseng” til disposisjon.

En annen spesialitet ved stedet er en større, velutstyrt treningshall og en henimot utrolig mengde treningsapparater, og øvrig hjelpemidler. Hyppig bruk krever vedlikehold og nyanskaffelser, og Møreånden – enten den har valør fra Nordmøre, Romsdal eller Sunnmøre – viser instruktørene når de bruker fritiden til å skaffe midler – med salg av sveler, til inntekt for nytt utstyr. En viktig ingrediens i “smeten” er kefirmelk, som alle gode nordmenn vet. Slik kompetanse forefinnes ikke her nede, og følgelig heller ikke kefir. På forhånd var flere deltakerne på instruktørkurset altså
tilpliktet å ta med minst en liter.

Man får anta den nye landbruksministeren har annet å sysle med enn å intervenere mot denne typen ortodoks utførsel av norske meieriprodukter.

Et rykte blant øvrige hotellgjester vet imidlertid å fortelle at iberiske tolltjenestemenn, etter inspeksjon av en enste melkekartong, på det mest kategoriske avsto fra enhver videre kontroll – potensielt livstruende veske eller ikke.

Instruktører fra disse distriktene er representerte på kurset: Smøla, Kristiansund, Sandøy, Molde, Rauma, Ålesund, Ørsta, Volda, Stranda.

Det er også treningsaktiviteter i Aure, Sunndal, Surnadal, Vestnes, Sykkylven, Vanylven, Sula, Herøy, men foreningene derfra hadde ingen med denne gangen. Slike instruktørkurs arrangeres årlig, og hvert tredje år forsøker foreningen å legge dem til Reuma-Sol.

Reuma-Sol har tidligere vært en eiendom i besittelse av mer bemidlede lokale eiere, for siden å bli kjøpt av en norsk forretningsmann, som etter hvert opplevde at banken anførte stadig mer deprimerende størrelser i rubrikken “De skylder oss”.

Norsk Revmatikerforbund ervervet stedet i 1993, med en bygning og et eldre svømmebasseng. Sentret ble åpnet i 2000, og i 2006 var nytt hotell ferdig, slik at anlegget i tillegg nå består av den opprinnelige bygningen, som blant annet er bibliotek. Dessuten har Reuma-Sol butikk, villaer til utleie og et større anlegg for fysisk trening. For tiden gjennomgår stedet nok en opprusting, som annet innebærer superrask internettforbindelse på alle rom.

Gjennom årene har mange hundre fra fylket, og mange flere fra landet for øvrig, besøkt stedet for ulike typer rehabilitering av revmatiske sykdommer, men også som ordinære hotellgjester. Norges Revmatikerforbund Møre og Romsdal fylkeslag har til sammen innpå 2200 medlemmer som er organisert i 22 lokallag, aktivitetsgruppe, BURG – barne- og ungdomsrevmatikergruppe, diagnosegrupper.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.