Vannutvinning kan være årsaken til jordskjelvet i Lorca

Utstillingen «La Imprenta de TorrevieEn studie utført av den spanske forskeren Pablo Gonzalez ved Western Ontario universitet i Canada viser at jordskjelvet i Lorca i mai i fjor skyldes utvinning av underjordisk springvann.

Tekst: Bente Puig

Dette har forskerteamet kommet frem til etter å ha studert alle detaljer via satelitt. I Murcia er det mye underjordisk magmaaktivitet. Helt siden 1960- tallet har man utvunnet store mengder vann. Grunnet dette ble det dannet en 250 meter dyp luftlomme som gjorde at det ble bevegelser i grunnen som igjen førte til bevegelser i jordskorpen.

Det er dette som forårsaket det fatale jordskjelvet i fjor på 5,1 grader på Richters skala, mener forskerne. Ni mennekser døde, 300 ble skadet og tusenvis ble hjemløse grunnet skjelvet. Professor ved Teknologisk Institutt i Pasadena, California, Jean-Philippe Avouac, mener at man må være på vakt overfor menneskeskapte forstyrrelser. – Vi vet hvordan man starter et jordskjelv, men vi er langt fra å vite hvordan man kontrollerer dem.

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler