Valutalån hva er det, og kan man spare mye på valutalån?

Jeg har hørt at man kan spare mye på valutalån. Hva er egentlig et valutalån?

Tekst: Trond G. Michelsen

Hver valuta har et eget rentenivå. Et huslån i norske kroner har et annet rentenivå enn et huslån i euro som har et annet rentenivå enn et huslån i pund. Ved å ta opp et valutalån kan man dra nytte av de forskjellene man har mellom de forskjellige valutaer.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

De som har inntekter i en annen valuta enn euro, har ofte et valutalån i den valutaen de har inntekter i. Et eksempel er oljearbeidere som får lønn i amerikanske dollar og som derfor ønsker lån i dollar for å sikre seg mot valutasvingninger (eller en nordmann med inntekter i norske kroner som har et norsk lån for en bolig i Spania).

For de som spekulerer i valutalån er det gjerne sveitsiske francs på grunn av sin stabilitet eller japanske yen på grunn av det lave rentenivået som er mest benyttet. Valutalån har hovedsakelig to usikkerhetsmomenter: vekslingskursvog endringer i rentenivået. Kursen mellom de forskjellige valutaene forandres daglig. Valutalån har stort sett innbetaling hver tredje måned, og beløpet for å dekke renter og avdrag vil alltid være forskjellig fra gang til gang avhengig av kursen og rentenivået den aktuelle dagen.

For å ta bort deler av denne risikoen, kan man i noen banker bytte valuta et fritt antall ganger i løpet av hele lånets løpetid. Det som er verdt å huske på er at de som har inntekter i norske kroner og ønsker å kjøpe et hus i Spania med et lån i euro, allerede er utsatt for usikkerheten knyttet til svingninger i valutakurs. For noen kan det derfor være verdt å tenke på dra nytte av det lavere rentenivået man finner i andre valutaer.

Om man ser på vekslingsforholdet siden 1999 mellom euro og norske kroner har det ikke vært større forskjeller der enn i vekslinsforholdet mellom norske kroner og sveitsiske francs i samme periode. Sveitsiske francs har imidlertid et lavere
rentenivå og lånerenten er nå rundt 1% lavere i sveitsiske francs enn på ett tilsvarende lån i euro. Om man ser på lånerenten i japanske yen, er den enda lavere og ligger nå på rundt 2%.

Valutalån passer ikke for alle, men man bør ihvertfall vaere klar over mulighetene som finnes før man tar opp et lån.
CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler