Valuta Spania

Valuta i Spania. Når du drar kortet på betalingsterminaler eller i minibanken, får du valget og må velge om du vil betale i lokal spansk valuta eller norske kroner. Det er ikke likegyldig hva du velger, og feil valg kan koste deg dyrt. Vi skal her ta for oss gode forbrukertips om valuta i Spania, gode råd pa veien til ditt neste opphold i Spania.

Tilbudet om at nordmenn i utlandet kan betale varene i norske kroner, er ment som hjelp til å vite hva varene koster i egen valuta. Ordningen heter «Dynamic Currency Conversion». Men velger du å betale med norske kroner må du betale en høyere pris. Beløp i lokal spansk valuta belastes din konto i norske kroner etter å bli omgjort med VISA eller Mastercards vekslingkurs. Som betalingsformidler tar kortgigantene alltid en bit av kaken, med et påslag på 1,75 prosent av markedskurs. Velger du derimot norske kroner, vil enda flere kroner fordufte fra kontoen. Da trekker nemlig Visa seg tilbake, og butikkene får velge veksklingskurs selv.

Den ekstra valutainformasjonen er imidlertid mer forvirrende enn hjelpende. Velger du norske kroner når du betaler eller tar ut penger setter brukerstedet kursen, og denne er alltid dårligere for deg enn om du lar Visa eller MasterCard gjøre dette. Dessverre kan du også oppleve at du blir ilagt en provisjon, av butikken, kalt «surcharging», når du betaler med Visa-kort eller MasterCard. Konklusjon : Betal i lokal valuta i Spania.


Spansk valuta
Valuta i Spania


Valuta i Spania forbrukertips

Forbrukertips om valuta i Spania. Alt om myntenheter, veksling til spansk valuta, valutakurser, og forsiktighetsregler ved kortbruk i Spania. Det du trenger å vite om valuta i Spania til ditt neste opphold i Spania.

Myntenhet i Spania

I Spania og andre land i EU, brukes euro som valuta og myntenhet.

Én euro består av 100 cent.

• Det finnes åtte ulike mynter: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent, og mynter for 1 og 2 euro.
• Det finnes syv sedler for de følgende summene: 5, 10, 20, 50, 100, 200 og 500 euro.

Hvor kan jeg veksle til spansk valuta?

Betaling med de mest kjente internasjonale visa/kredittkortene er også svært vanlig i spanske butikker, som ofte signaliserer at dette er mulig gjennom oppslag ved inngangen til butikken. Når du betaler må du legge fram pass eller identitetskort. Viktig å huske paa at det er mange butikker som ikke aksepterer betaling med kort hvis beløpet er under 10 euro. Dette er fordi at butikken betaler et gebyr pr transaksjon.

Den rimeliste måten å veksle til spansk valuta er uttak fra minibank i Spania. Mange lytter til rådene om at man nå bør ha kontanter fordi du i mindre grad får brukt kortet ditt når du reiser til Spania. Veksling fra norske kroner til euro i bankene i Norge er dyrt da de tar et vekslingsgebyr, pluss sin egen vekslingskurs. For all del styr unna vekslingsautomatene og filialene som du finner på flyplassen. Det kan økonomiekspert Agnes Bergo bekrefte i denne saken fra DN.no Link: Ikke ta ut valuta til ferien her

Ta med nok kontanter til litt mat pluss transport fra flyplassen og til hotellet, for eksempel 150-200 Euro. Betal med kort og velg alltid euro i butikker og restauranter i Spania, og ta ut litt kontanter etter behov.

Valutakurser og valutakalkulator Spania

Du kan enkelt sjekke valutakurser for Spania ved å bruke en valutakalulator. De fleste banker har egne valutakalulatorer på sine nettsider. Sjekk dagens valuta i din bank på internett eller bruk DNBs valutakalkulor. Visa har en egen valutakalkulator som regner om kjøpet ditt i spansk valuta til norske kroner, gitt Visas kurs. Du må selv legge inn valutapåslaget.

Forsiktighetsregler ved kortbruk i Spania

  • Bruk bare kortet ditt på pålitelige steder, og ta bare ut kontanter fra minibanker inne i banklokaler, så minimerer du risikoen for skimming.

  • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din Bruk chip der det er mulig Avslå assistanse fra “hjelpsomme”

  • Kortet må oppbevares slik at kort og PINkode ikke blir gjort tilgjengelig for andre Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen – heller ikke til banken eller politiet.

  • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer. Dersom du mister kortet, meld fra umiddelbart til sperretjenesten som banken din har oppgitt. Husk å lagre nummeret.

  • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published.