Valgflesk og virkelighet

Valget ifjor ga Partido Popular absolutt flertall. Hvorfor? Jo, fordi mange nok velgere trodde på Rajoys påstander: José Luis Rodríguez Zapatero var skyld i alt sammen:

Tekst: K.J. HERMANRUD

“Den internasjonale krisen i 2008, overbyggingen av hus og leiligheter, – den som endte med krakk. og sparebankenes likviditetsproblemer. Han var skyld i arbeidsledigheten. Det var derfor på tide med PP.” Dette gjentok Mariano Rajoy stadig i sine valgtaler. Men Rajoy sa ingenting om hva han tenkte å gjøre for å få Spanias økonomi på fote igjen. Han kom med noen generelle uttalelser til pressen om at partiet hans: PP ville forbedre økonomien og forbedre bankenes finanser og re-konstruere finanssystemet. Han nevnte også at han ville skjære ned på unødvendige utgifter på budsjettet, men forklarte ikke hva han ville kutte ned på.

Arbeidsledigheten var også et viktig punkt Mariano Rajoy tok opp i valgkampen. Den ville han redusere så snart han kom i regjeringsposisjon. Men igjen ga han ingen detaljer om hvordan dette skulle gjennomføres. Han lovet pensjonistene at de ikke ville få sine pensjoner kuttet og lovet at han ikke ville øke skatter eller moms. Det var før valget, men nå skriver vi Juli 2012 og det er et halvt år siden PP kom til rors. Og litt av en seilas har det vært! Nå vet vi hva Rajoys valgprogram var, nå er vi klar over hvilken kurs, eller manglende kurs Partido Populars regjering har gitt oss siden årsskiftet! Siden budsjettet ble introdusert og disse radikale kuttene ble framlagt har det vært stadig streik og konflikter i Spania. Denne regjeringen som for et halvt år siden feidde PSOE av banen og tok regjeringsmakta med stort flertall.; – de har idag mistet 40% av sin popularitet. Dette viser at det spanske folket idag er i en desparat situasjon hvor de stadig skifter mening og lojalitet.

Her er to av de viktigste kuttene til Mariano Rajoy siden han kom til makta: Skole: PP ´s undervisningsminister José Ignacio Wert forteller i en pressemelding at de nå kutter ned 3 milliarder Euro på undervisningsbudsjettet i den nærmeste framtid. Helse: Pensjonistene vil nå måtte betale en egenandel for medisiner. De med under 18.000 euro i året får maksimum 8 euro å betale i måneden og for de over blir det 18 euro i egneandel for medisiner pr. mnd. Yrkesaktive vil fortsette å betale 40% av medisinens kostende og tjener du mere enn Euro 100.000.- pr. år betaler du 60%. Helseminister Ana Matos sa nylig at det nå ville bli slutt på hva hun kalte helseturismen. -Vi vil stoppe alle disse utlendingene som kommer for å misbruke helsesystemet vårt, sa ministeren. Bare de som bor her permanent og har et permanent helsekort vil heretter kunne bruke systemet.

I Spania bor det nær ti millioner pensjonister og halvparten har en månedsinntekt på rundt 600 Euro. Luis M. Pindado, president for “Pensjonister i Spania”, sier at for mange blir den nye utgiften ganske tøff. Men det er også avdekket misbruk og overbruk av medisiner blant de gamle. Mer betenkelig er 10% kutt på investeringer til nye sykehus, utstyr og personell på helsestasjoner og sykehus. Resultatet er synlig. Flere forsikringsselskaper reklamerer nå med privat helseforsikring. Det private helsesystemet må virke parallelt med det offentlige systemet, sier Inaki Ereno, sjefen for forsikringsselakapet Sanitas. I Spania idag er det mange selskaper som tilbyr sine ansatte helseforsikring, slik som i USA, forteller Antonio Jimenez fra AXA. Et meget godt tilbud.

Betyr så dette at den nye regjeringen er iferd med å bygge ned Spanias offentlige helsesystem og at vi i framtida bør ta ut privat forsikring som i Statene? Vi vet alle hvordan det fungerer der: De som har råd til det får førsteklasses behandling på privatsykehus som minner om luksushotell, mens de som er dårligere stillet ligger seks til åtte på rommet med overarbeidete leger og personell. Det offentlige helsesystemet har her i Spania funksjonert meget bra og en stor del av befolkningen er avhengig av det. Med krise og nedgangstider er det uklokt å bygge ned dette helsevesenet fordi altfor mange ikke vil være istand til å ta ut den nødvendige private forsikring. Og da vil dette klassesamfunnet med rester av Middelalderen bli ennå mere polarisert.

Vi skriver 2012 ikke 1912? Men det ser ut til at Partido Popular med sin beundring for USA vil fortsette kursen de har lagt seg på. Dette vil bety mere privatisering av skoler og sykehus og større klasseforskjell og mindre omtanke og hjelp til de svake.
Verdenspressen ler idag av Spanias regjeringssjef som tviholder på at Spania ikke trenger hjelp, men at Bryssel kan få lov til å låne Spania penger, hvis Bryssel ønsker det! Forsiden på Time Magazine viser Rajoy som sier at ordet Bailout ikke dekker Spanias tilbud om å la seg hjelpe av Sentralbanken i Bryssel. Dette er igjen en blind mann som beskriver en elefant! Han vil ikke høre om noen Bailout!! Spania greier seg selv!

Og hva er så Bailout? Jo, når et stort bombefly under krigen ble truffet og begynte å styrte ga Kapteinen ordren: : Mayday, Mayday. Bailout! Bailout! Hopp!! Kom deg ut så fort som mulig Forlat flyet øyeblikkelig for nå er det slutt. Og det vil ikke Mariano Rajoy vite av. Alt er normalt. Han er kaptein og bestemmer selv når Flight 000 Spanair skal lande!! Håper han har med seg kart!



Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.