Valentinsdagen – Opprinnelig fra Romertiden

Valentinsdagen har vært feiret siden Kristi fødsel, – nesten! En av de eldste festene fra gamle Rom! Før Valentinfesten feiret romerne en vår-rengjøring og gledesfest som de kalte Lupercaliafesten. Den gikk fra 13 – 15. februar. Det nye året til romerne begynte nemlig i mars og årets siste måned, Februarius, ble derfor brukt til en skikkelig vårrengjøring både av hus, kropp og sjel.

Februarius betyr renselse. Denne gledesfesten var også en elskovsfest til ære for den romerske presten Luperci som ble fremstillet naken. Han var fruktsommelighetens gud. Og unge par med prestenes velsignelse koste seg som best de kunne på disse to dagene! For romerne var ikke puritanere, må vite!. Men denne elskovs og lidenskapsfest falt kirken tungt for brystet så i år 493 e. Kr. nedla Pave Gelasius forbud mot denne freske Lupercaliafesten.

I lang tid var derfor festen borte, – strøket av lista kan man si, – men i Middelalderen gjenoppsto det en kjærlighetsfest på samme dato! Men pass på: I fornyet, renset meget puritansk utgave, – en kirkedag med hyllest til martyren Sankt Valentin. Gjennom tidene har kirken tatt flere slike hedenske festdager og hvitvasket dem. Julen er en av dem. Påsken en annen. Sankthans også.

AV: K.J. HERMANRUD

Vær min rene, søte, vakre Valentine, elskede!
På Sankt Valentinsdagen skulle man kun uttrykke “”ren”, ikke seksuell kjærlighet. Dagen ble markert gjennom hele Middelalderen, med ble ikke noen spesiell dag før Dronning Victoria fattet interesse for den. For en slik ren, abstrakt kjærlighet passet særlig godt i den engelske middelklassen på Victoriatiden. Årene fra 1837 til 1901 var dobbeltmoralens absolutte blomstringstid og en tid hvor Valentines Day ble mektig populær. Skikken med å sende elskovskort med vers til din utkårede stammer fra Victoriatiden. I London ble det gitt ut en liten bok som het: The Young Man’s Valentine Writer. Her var det skrevet en masse vers som passet for den unge elskeren som ikke kunne dikte selv. Boka ble raskt populær og skikken med å sende din elskede et kort på Valentindagen tok av med rekordfart. Valentinkort begynte man i 1840 årene å fremstille i egne kortfabrikker med ekte kniplinger, silkebånd, originalt malte bilder, og super-romantiske dikt. Skikken tok også av i USA og i 1847 startet man opp med masseproduksjon av slike kort der også.

Er dobbeltmoral dobbelt så mye moral?
Ren kjærlighet var den aksepterte credo på denne tiden. Og ren og hyklersk var kjærligheten, som så mye annet i dobbeltmoralens høyborg! Samfunnets aksepterte rollemønster i England for 150 år siden var følgende: Et mannsdominert samfunn hvor hustruen skulle passe hjemmet, stå for oppdragelsen av barna, være sin mann underdanig og godta at han, når han trengte det, fikk seg et nummer på si. Hun skulle være ren og snill og gjenspeile Victoriatidens kvinneideal. Et eksempel på en slik superkvinne som gikk sin ektemann til hånde var jo nettopp Nora i Ibsens Et Dukkehjem. Men hun brøt ut som så mange kvinner etterhvert gjorde på den tiden!I samfunnet hersket en enorm klasseforskjell, så for mange unge, fattige kvinner var prostitusjonen en av de få mulighetene til å tjene en slant. Derfor krydde det av horer i alle engelske byer.

Romerne eller Victorianerne?
Hvis vi ser på disse to Kjærlighetsdagene: 1. Den romerske Free Love Dagen til ære for guden Lupercus. En dag med takk til denne guden som beskytter sauene mot ulver. En vårfest, blomsterfest og gledesfest med seksuelle overtoner uten synd og skam. En pastoral scene med glade mennesker, gjetere og dyr. 2. Kirkens oppnevnte Sankt Valentindag, tatt over fra den romerske kjærlighetsdagen, men her er det kun tillatt å uttrykke ren, ikke seksuell kjærlighet. Særlig populær under Dronning Victorias England, – annen del av 1800 årene. En tid fyllt av undertrykket seksualitet, dobbeltmoral og horer. En tid med det begynnende industrisamfunnet, med Dickenske tilstander; – stor fattigdom og elendighet. MEN ikke noe av dette kom på trykk i Valentinskortene, takk! Her sto det f.eks.. på et kort fra Victoriatiden:

My rose is red, your violet’s blue
The honey’s sweet, and so are you
Thou are my love and I am thine
I drew thee to my Valentine
Our love is pure and so are we
´till we hav´ our matrimony!
And ´till that day, we´ll wait and see!


Det er vel ikke tvil om hvilken fiesta som er den sunneste fra et mentalhygienisk synspunkt. Mennesket lever bedre og lenger med ærlighet og uten å undertrykke sine naturlige drifter. Derfor må vi være glad for at vi idag i Vesten har et kvinnesyn basert på likestilling, likeverd og et naturlig rollemønster akseptert av begge kjønn. Likhetstanken er nå endelig blitt akseptert i store deler av verden. Muslimske kvinner derimot lever mye nærmere dobbeltmoralen og mannssjåvinismen fra Victoriatiden, for 150 år siden, selv etter den såkalte våren for et år siden i Egypt, Tunis, Marokko o.a. land. Sankt Valentins dag i de siste 100 åene.

Etter Victoriatiden har denne skikken om å uttrykke ren kjærlighet holdt seg. I England ble det for bare noen år siden brukt over 1 billion pund på Valentinkort, blomster, konfekt, og andre gaver. Over 20 millioner kort ble sendt. Men i dag med internet er det ikke lenger så vanlig å sende kort i posten. Men på internet kan du finne tallrike Valentinshops hvor du enten gratis eller mot en billig penge kan maile et Valentinkort til din utkårede.

San Valentin i Spania.

Valentinesdagen
Valentinesdagen
I de siste 20 årene har spanierne også tatt opp skikken med å sende Valentinkort. Nå er det igjen februar og spanierne gjør seg klare til å feire Dia de San Valentin. Men med fire år siden krisen startet, og fire år med bratt utforkjøring, er det vel for mange spaniere ikke noe ekstra igjen til den 14! Nei, det er sikkert ikke slike romantiske Valentintanker som idag gjennomsyrer det spanske samfunnet, for folk har da helt andre ting å tenke på, – eller? Men kanskje kan det være en god ting midt oppe i all elendigheta at en slik lyseblå og rosa dag dukker opp. Kanskje slipper spanierne et kort øyeblikk å tenke på arbeidsledighet, boliglån, CAM banken og regjeringens spareprogram. Kanskje greier gamle Sankt Valentin å bringe romantikken og gleden tilbake en liten stund. Det ville være fint! “Feliz San Valentin”, Maria y José!

Gavetips for Valentinsdagen til henne
Mange jenter ser frem til denne dagen og håper på romantiske gester og overraskelser. En blomsterbukett, et personlig romantisk kort, og sjokolade burde være en selvfølge. Mange tror kanskje at en romantisk gave betyr dyr gave. Dette er helt feil! Noen gaver krever selvfølgelig litt mer penger enn andre, men selv om det kanskje er en klisje, det er faktisk tanken som teller! Ingen ting er mer romantisk enn at gutten har lagt arbeid og omtanke i gaven jenta får. Her er noen gavetips til for valentinsdagen for henne.

 • Parmassasje. Om du vil gi partneren din noe helt spesielt til Valentinesdagen, kan en romantisk parmassasje være midt i blinken. Parmassasjen går ut på at dere får massasje samtidig i samme rom med dempet belysning, duse farger, og avslappende musikk. Mange par forteller at parmassasje er både romantisk og pirrende på en og samme tid. Et annet godt tips som ikke koster noe er å gi din partner en personlig massasje.

 • Skumbad. Forbered et deilig skumbad og legg en flaskepost i badekaret, eller tenn masse stearinlys på badet og dusj sammen.

 • Romantisk reise. Ta med kjæresten til en av verdens mest romantiske byer på et like romantisk hotell. Alle har behov for avbrekk i hverdagen. En romantisk reise til en stemningsfull storby som f.eks Barcelona er et kjærkomment pusterom og gir tid til hverandre. En kort ferie med impulser, gode opplevelser og mulighet til å skape fine minner sammen. Et annet godt reisetips er å ta med partneren din til hvor dere først traff hverandre, og gjenskap magien som ble starten på forholdet.

 • Helsegaven. Dette er en av de største trendene for øyeblikket. Vis at du bryr deg om helsen og kroppen til kjæresten din. Gi henne en fertilitetscomputer som kan brukes som naturlig hormonfri prevensjon, og hvis man vil bli gravid. Vis interesse for hennes syklus, og ta aktivt del i familieplanleggingen.

 • En drømmedag på Spa. Ta med din kjære på spa weekend. Norge og Spania har mange fine spa hoteller. Litt fred og ro med avslappende behandling er den perfekte gaven til henne.

 • Skriv noe romantisk: Skriv jeg elsker deg i duggen på bilvinduet, baderomsspeilet eller i margarinen. Eller skriv søte og sexy ting på post it-lapper og fest dem rundt om kring i huset.

 • Undertøy. Dette er jo en gave både til henne og deg. Eksklusivt og lekkert undertøy vil få henne til å føle seg spesiell. Her må dere gutta gå noe forsiktig frem, og virkelig se an hvordan kjæreste dere har. Ikke kjøp noe helt vilt sexy undertøy dersom du har en forholdsvis søt og yndig kjæreste, dette kan skremme henne! Men å få et sexy og fint undertøy er noe som mange jenter vil bli veldig glade for! Et siste tips til denne gaven er å være nøye på størrelse. Det kan bli rimelig dårlig stemning dersom du gir en altfor stor truse eller altfor liten BH!

 • Lag middag. Spis middag med masse tente lys, og gi henne så en personlig massasje. Kyss hver del av kroppen til din kjære, s-a-k-t-e.

 • Gi en ekslusiv gave. «Diamonds are a girl’s best friend» sang Marilyn Monroe. Det stemmer i hvert fall at dette er en av de aller beste gavene en jente kan få, eller legg et smykke i smykkeskrinet hennes. • Leave a Reply

  Your email address will not be published.