Utstilling av vinens historie

Innhøstingen, som er godt i gang i Spania, er selve symbolet på Mid¬delhavskultur. Og når innhøstingen er i gang, er høsten her for alvor. Museet Winterthur i Delaware (USA) har dedikert 300 objekter til vinen i en av verdens mange vinutstillinger.

Tekst: Bente Puig

I vinens historie går hellig¬drikken, i form av Jesu blod, til det ekstreme: moralsk uriktig. For de fleste i den vestlige verden har den en evne til å for¬føre og til å fascinere. Vinen er knyttet til myter, kunst og kultur verden over. Vinens verden blir stadig mer populær som alternativ turisme, med bodegabesøk, tråkking av druer, innhøsting og vinsmakinger. “Uncorked Wine, Objects & Tradi¬tion” er en utstilling av 300 objekter som gjenspeiler det sterke båndet mel¬lom menensket og vinen gjennom historien. Man kan også se utstillingen som et online slideshow ved å følge denne linken: http://www.winterthur.org/flash/uncorked1.html

Utstillingen tar for seg vinens historie helt til¬bake til gresk og romersk tid, med objekter som amforaer og krukker, keramikkgjenstander og porselen. Noen av objek¬tene har malerier av Di¬onisos, den greske guden for vin, glede og overflod. Alle 300 gjenstandene er relatert til vinen, i form av sangtekster, malerier, gjenstander, flasker, kork¬er og produksjonsutstyr. Utstillingen handler også om vinens betydning i sosiale sammenhenger, patriotisme, politikk og avgifter på alkohol. Deler av utstillingen omhandler vinen i religiøs betydning, og kravet om moderasjon. Gamle dokumenter og il-lustrasjoner viser tydelig menneskenes moralske holdninger.

En flaskesamling viser utviklingen av vinflasken opp gjennom historien, fra runde flasker til dagens sylinderformer. Glasset i
de opprinnelige flaskene var tynt og nøytralt. Med tiden har disse blitt tykkere og tykkere, og mørkere og mørkere for å hindre lyset i å ødelegge vinen.

De mest oppsiktsvekkende objektene i utstillingen om¬handler middelalderbarnas rike nytelse av vinens effekter, samt avsløringene av ameri¬kanske kjøpmenns manipu¬lasjon av europeisk vin. Vin¬en, som ble fraktet med båt over Atlantern, var ikke alltid i spesielt god stand når den ankom amerikanske havner. For å dekke over smaken og utseende av dårlig vin, tilsatte kjøpmennene melk, stivelse eller lim laget av fisk. Sistnevnte ga vinen en rød frisk glød, og “reparerte” vis¬stnok smaken av ødelagt vin.

Utstillingens objekter er fra forskjellige museer og private samlinger. Utstillingen varer frem til 6. januar 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.