Ut i det grønne – Vi besøker naboen sørpå

Prøv Nordafrika, da vel! Når du reiser vekk fra Costa Blanca, drar du nesten alltid nordover, eller? Hvorfor ikke prøve noe nytt denne gangen og i stedet dra sørover. Bare noen kilometer over Gibraltarstredet ligger det et land som tilbyr deg en helt anderledes tur enn den du så altfor godt kjenner når du drar nordover! Her kan du oppleve 1001 natt, markeder fulle av spennende krydder, beduiner til hest, flammeslukere, cous cous- og tajinmat med ny og herlig smak. Pluss et behagelig prisnivå vekk fra Euroland.

Tekst: K.J Hermanrud
Foto: Vicente Martinez and Phil Shaw

Noen viktige tips:
Før du bestemmer deg for når du vil dra til Marokko, skal du sjekke når de har Ramadan, denne lange, rundt én måned lange fasten deres. Dra ikke under Ramadan. Husk at fredag er ukas helligdag, ikke søndag. På fredag holder mange lukket, særlig om ettermiddagen. Husk å ta med en fransk lommeparlør, hvis du trenger´n! Pass: minimum 6 måneder. Turistkontoret: National Marocain de Tourisme, tel: 0524 43 61 79. På hjørnet av Blvd. Mohamed Zerktouni/Ave Mohamed 5. De snakker engelsk. Hvis du skal bruke guide så bli enige om prisen på forhånd. Skal du ta taxi så gjelder den samme regelen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Marokko er ikke som hjemme
Menneskene er svært høflige og har det ikke så travelt. Kvinnene er mer hjemme og går ikke ut som hos oss. Tar du bilder så spør først. Kle deg ikke som turist med utfordrende klær, shorts eller singlet. Men for all del; – slapp av og nyt tilværelsen.

Dette er det landet i Nordafrika som mer enn noen andre har gått inn for å bli et trygt og rolig turistland for oss europeere. Kongen, Mohammed VI, som kom til makten i 1999 har gjort mye for at turistene skal like seg i landet hans. Her er det idag bygget nye flyplasser, veier og jernbaner. De har bygget urbanisasjoner rundt flere byer, deriblant Marrakech. For noen år siden var Marokko et Tornerose-land mest besøkt av hippier og avhoppere.

Men for rundt ti år siden begynte verdens kjendiser å interessere seg for Marokko, og særlig for Marrakesh. Mange har allerede boliger her og mange står i kø for å kjøpe et av de gamle patrisierhus som ennå er til salgs. Så kanskje treffer du da Pénelope Cruz, Whoopie Goldberg, Tom Cruise, eller Nicole Kidman nede på Djema el Fna torget en dag.

Marrakech – En kontrastenes by
Den mest interessante byen i Marokko er uten tvil denne gamle keiserstaden Marrakech syd i landet. En passe blanding av øst og vest, nær et helt spesielt landskap med høye, snøkledde fjell og Saharaørkenen i syd. Men selv bor du her i en temperert sone med grønne trær, blomsterfl or, store fruktplantasjer og grønsaksåkrer. For selve Marrakech ligger på en svær oase, hvor det vokser appelsiner, fi ken, oliventrær og 180.000 palmer. Ta en tur i Majorellehagen og se på de tropiske blomstene.

Utrolig vakkert!
Midt i byen ligger det store torget Djemaa el Fna med de kjente, rødkledde vannselgerne pluss musikere, akrobater, dansere og spåkvinner, samt folk som sluker sverd eller hypnotiserer slanger! Om kvelden blir plassen gjort om. Da er her et uttall av uterestauranter og boder som selger mat. Maten i Marokko er et kapittel for seg. Mange mener at de har et av verdens mest smakfulle kjøkken! Men iallfall så bruker de bl.a. dadler, frukt og kokos, og et helt batteri med krydder. En ny opplevelse!

Markedet i Marrakesh
Å beskrive Marrakech souk er umulig. Den fi nns det ikke maken til i Marokko, selv om alle større byer har en souk. I turistbøkene står det at du bør ha med deg en guide når du går på markedet, men noe av sjarmen er vel nettopp å vandre rundt og se, høre, lukte og lete seg fram. Det er viktig å ha penger og papirer på et bra sted, ikke i løse vesker eller baklommer. Pass og billetter deponerer du sikrest på hotellet.

Innkjøp skal være en opplevelse!
Vær ikke fl au over å prutte! Du bør ende på halve prisen av hva Ahmed starter på. Mange nordmenn liker ikke å prutte og hvis du har nok peng´ så er det naturligvis greitt. For her er det å prutte en del av opplevelsen. Det er en aksepteret kunst, like gammel som souk´n selv. Sammen med Ahmed sitter du ofte en halv time, pluss, og snakker om prisen; – og om hvor fattig du er: ikke rik amerikaner, men fattig nordmann! Her i Marokko er det så vakkert!

Vakre Atlas fjell! Men, dessverre umulig å betale mere enn halvparten! Ja, – Achmed, – du er en god og ærlig mann, men dessverre! Ikke mere. Hvis du etter den første prisen sier takk, takk, betaler og går; – ja, så snyter du Ahmed for gleden av å sitte ned med deg og prutte! det er sant! Bestem deg til hva du vil betale og hold deg til det. Begynner du først å gli oppover så ender du ikke med en god pris. Litt innpåslitne kan de være her på souk´n, særlig teppeselgerne. De drar deg inn i sjappa, planter deg på en stol og serverer supersøt myntete som de heller fra rundt 80cm´s høyde og rett ned i koppen uten å spille en dråpe!

Denne nasjonaldrikken kaller de spøkefult Whiskey Marocain siden ingen offisielt har lov til å drikke alkohol. Morsomt! Og så skal de selge tepper. Men, her er det bare å slappe av og ikke bli lurt. Når du har drukket teen, hvis du ikke ønsker å kjøpe noe, så smiler du pent og sier: C´est bon, mais – No, Merci, – Trés bon the menth! Au revoir. Og så går du, rolig, men bestemt. Gjenta setningen og hold på smilet, men ikke stopp.

Gunstige kjøp er lærvarer, vesker, hansker og sko. Samt jaleba-kofter, lærjakker og lette, hvite klær. Språket er fransk, engelsk og noe spansk. Krydder er herlig, men ikke lett å ta med på flylenger. Terrorist-kanel? Al Quida-pepper? Best å unngå spørsmålene. I kofferten kan det jo bli herlig når underbuksene dine lukter av curry. Pakk derfor krydderet i lukkede plastposer! Spesialiteten i Medina´n er Hamman Der el- Bacha i Rue Fatima Zohra, 20. Dette er for de mere modige: Et herlig dampbad med masasje og oljer. Her sitter det bare menn og opplevelsen er riktig så god. Når du etter en times tid kommer ut igjen er du garantert fornyet for de knar deg skikkelig!

Du finner fram!
Det finnns ikke noe kart over markedet men når du har fått nok er det bare å spørre noen om veien til det store torget, Djemaa el Fna, for alle veier fører dit så selv om du går deg vill så kommer du alltid ut igjen av souk´n.Det er ikke lett å beskrive et marrokansk marked. Det er overdekt slik at det selv midt på en soldag er halvmørkt. “Gatene” er, i beste fall, to meter brede. Men så står det bøtter og spann, koster og teppestabler ute i “gata”. Derfor er det en kunst å navigere. Pass på! Plutselig kommer det en mann raskt, ridende på esel, kanskje med et par dyr bundet bakover; – et lite tog. Husk: De har forkjørsrett. Hopp raskt til side!

Steder å overnatte
Det er ikke lett å gi råd om overnatting for i Marrakech finner du hele skalaen fra det gamle, staselige Hotel Noir d´Ivoire i maurisk stil i Gamle-byen til gunstige backpackerhotel. I Medina ligger en rekke Riads, gamle villaer eller små palasser i Medina, gamlebyen. I noen av dem kan du få et dobbeltrom med bad for 50 euro. Om vinteren ligger dagtemperaturen på 18.4 i januar og 23.7 i mars. Om sommeren kan den gå opp til rundt 35 grader og da kan det av og til bli fuktig. Med fra de snødekte Atlasfjellene, ikke langt unna, får Marrakech ofte en kjølig bris.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.




Leave a Reply

Your email address will not be published.