Under mistelteinen – Heksedrikk og kysseplante

Mistelteinen, den symbolske plante som stammer fra norrøn mytologi. Herfra har den vandret til engelske gods og har under ferden blitt en fruktbarhetsplante. Still deg under mistelteinen og la deg kysse!

Tekst: Bente Puig

Guden Odins sønn, Balder, drømte en gang at noe ondt ville skje han. Moren Frigg fikk derfor alt og alle til å sverge på at de aldri ville skade han. Dessverre glemte Frigg å ta mistelteinen i ed.

Dette oppdaget den ondskapsfulle Loke , som lokket den blinde Hod til å drepe gudesønnen med en pil av planten. Tilhengere av Asterix og Obelix vet hvordan druiden Miraculix høstet mistelteinen med gullsigd og kokte den kraftige trylledrikken i en stor gryte.

Hvordan planten ble utnevnt til kysseplante er litt usikkert, men man tror at det kan stamme fra engelske gods på 1700-tallet, da engelsk aristokrati begynte å interessere seg for de gamle keltere og druider. Det sies at unge menn gikk ut og høstet planten, og de jentene som ønsket å bli gift eller få barn i det nye året, stilte seg opp under planten og lot seg kysse.

For at ønsket skulle gå i oppfyllelse måtte mannen som kysset henne samtidig ønske jenta godt nytt år og gi henne et bær fra mistelteinen.

Charles Dickens omtaler mistelteinen i romanen «Pickwickklubben» der den gode og runde Mr. Pickwick feirer jul på landet hos Mr. Wardle i 1835. Etter måltidet og dansen ble Mr. Pickwick stående under mistelteinen, og før han visste ordet av det, ble han omringet av alle damene og kysset av dem alle. Han ble trukket hit og dit. Først ble han kysset på haken, deretter på nesen og så på brillene.

«Dette var sannelig behagelig», sier Mr. Pickwick. Dermed hadde Mr. Pickwick mistelteinens celebre oppgave som uforvarende, eller står uløst «Den med vilje, under den opphengte planten, må kysses av alle, ikke bare på kinnet, men også på munnen og brillene».


Leave a Reply

Your email address will not be published.