Turisten i Sola

Martin Parr har i lang tid jaktet på den typiske turisten både i Spania og ellers i verden. I Spania fant han den, – denne turist-typen, – iført shorts, hvite sokker, sandaler og et kamera over skulderen. De spaserer ofte gruppevis enten de kommer ut av buss, tog eller cruise skip. Foran går gruppeleder Gåsemor med paraplyen høytt hevet slik at alle i gruppa kan følge etter.

Tekst:K.J. HERMANRUD
Foto:KARIN EICKEL HERMANRUD

SOUVENIR: er blitt en morsom og litt sjokkerende utstilling av Martin Parrs fotografier satt opp i CCCB; Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Barcelona Senter for nåtidskultur.) Dette sentret, midt i Barcelona, regnes blandt de beste steder for nåtidskultur, så er du i Barcelona så ta deg tid til et besøk. Denne utstillingen går til oktober iår så du har god tid. Parr kommenterer verdens severdigheter på et morsomt og kynisk vis. For eksempel: Koreadamene på fotoutstilling, uha! Det skjeve tårn og mennesker, i Pisa.

Som Martin Parr sier: Det å være turist er ikke lett lenger. Vi drar avsted med store forventninger og tenker oss at stedet vi skal til er tomt, men finner det overfyllt av turister i grupper som tramper i vei. De skubber og dytter og har hastverk for bussen skal videre til neste severdighet, – må vite!!

Et stygt eksempel som fotografen trekker fram er Barcelonas Parque Guell, – den med den flotte, fargegla´mosaikken! Her er det plett umulig å bevege seg lenger, sier Martin Parr. Og helt umulig å få se mosaikkdragen til Antoni Gaudi.

For her skal de alle ta bilde av kjæresten eller svigermor foran Gaudi – Dragen!! Med på denne utstillingen er også rundt 200 av Martin Parrs egne suvenirer. Her finner du Margaret Thatcher som Tekopp, Osama Bin Ladens portrett på et lommeur og Saddam Hussein som slips. Samleren Juanjo Fuentet har skjenket sin samling av hverdagsobjekter til Martin Parr og de er også med på utstillingen.

Hvor går veien: CCCB museet ligger I Calle Montlegre 5, litt opp fra havna. Utstillingen går til 21. oktober. E-mail: www.cccb.orgDenne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.