Trening av hund (og eier)…

REGEL NR 1: Det er du som eier som skal bestemme, det er du som er flokklederen, det er viktig å markere lederskapet, hunden skal alltid stå nederst på rangstigen. Er det barn i familien eller det kommer et barn i huset etter hunden, er det alltid hunden nederst på rangstigen. Det er viktig i en familie at alle familiemedlemmer holder de reglene som blir satt, uten at alle holder de samme reglene vil hunden kunne bli usikker, rastløs og kanskje den vil velge bort den som holder på reglene, en hund må alltid vite at det er mennesket som bestemmer.

En hund kan lære det meste. Du må ha tålmodighet. Tenk ikke bare på fysisk trening. Da får du en muskelbunt uten hjerne. Tar du hunden med på skogstur er det greit og trimme toppetasjen også, den trenger mentale utfordringer. Ta med deg en godbit, la hunden lukte, og gjem den under en stein eller rot., si “søk”, Til og begynne med må du kanskje hjelpe den på vei, uansett, når godbiten er funnet, glem aldri å rose den. “Dekk og rull”, det er bare fantasien som setter grenser. Husk å reptere med jevne mellomrom, slik at trikset ikke går i glemmeboken.

Det å lære hunden balansekunst er viktig for hunden, den vil da lære å gå i forskjellig terreng på en bedre måte. Dette krever konsentrasjon av hunden som også bidrar til å skape ro. Lær den til å sitte på en stubbe, balansere på en tømmerstokk etc.

Det er også viktig er å lære hunden til å gå pent og rolig i trapper, den skal aldri løpe opp og ned trappene. Da kan det skje at den skader seg og evt andre. Når du lærer hunden trappekunsten skal du ha den i bånd, gå ved siden av hunden samtidig som du snakker rolig til den, si f.eks. “rolig” mens du selv går forsiktig.

Under opplæring er det viktig at dere har god kontakt, og en forutsetning for i det hele tatt å kunne lykkes.

En annen viktig ting, når du setter matskålen ned sier du “værsågod” eller ” her er maten din”, har hunden lært “bordskikk” vil den aldri ta maten sin før du har gitt den lov.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.