Tøybleier morsomt, annerledes og ikke minst økologisk

Verden har utviklet seg mye siden min mor var liten, og det har også tøybleiene gjort. Det finnes mange forskjellige typer, men jeg skal ta for meg den jeg liker best, nemlig lommebleien, også kalt all-in-one.

TEKST OG FOTO: MELISSA THELWALL

Før syntes jeg tøybleier var rimelig ekkelt. Jeg mener, hva gjør man med bæsjen da? Får man ikke bæsj på klærne om man vasker klær og bleier sammen? Det er jo så mye jobb med all den vaskingen? Nei fysj, det er ikke noe for meg. Og så ble jeg mor, og jeg la merke til alle bleiene som måtte kastes daglig. Og at jeg stadig måtte gå i butikken for å kjøpe flere. Det fylte seg opp så raskt med brukte bleier i søpla til slutt at jeg følte det tok helt av med alle disse bleiene.

Jeg leste et sted at det tar ca 500 år (ja, du leste riktig!) for en papirbleie (engangsbleie) å brytes ned. Herreminhatt, 500 år tenkte jeg. Det var jo mye. Hva skjer i fremtiden om vi alle skal kaste disse bleiene i søpla? Det må jo bli fryktelig mye søppel etter hvert! Og så begynte ballen å rulle. Jeg leste på nett og snakket med andre som brukte tøybleier, om fordeler og ulemper. De fortalte meg at barna som slet med bleieutslett ble bedre etter å ha byttet over til tøybleier. I de moderne papirbleiene vi kjøper i butikken er det nemlig tilsatt et stoff som skal holde på lukt, en lotion som skal virke fuktighetsgivende og parfyme så klart.

Så tenk etter selv: varm urin går inn i bleien og fordamper lotion og parfyme opp i stumpen. Dette kan da UMULIG være sunt? Ville du gått med en slik bleie eller ville du hatt noe som var mykt og behagelig mot silkemyk hud?

Hva er egentlig en tøybleie?
Verden har utviklet seg mye siden min mor var liten, og det har også tøybleiene gjort. Det finnes mange forskjellige typer, men jeg skal ta for meg den jeg liker best, nemlig lommebleien (også kalt all-in-one). Disse bleiene ligner mye på engangsbleier. De festes med trykknapper eller borrelås. Hva som er fint er at du kan kneppe de mindre når babyen er liten og åpne helt opp når de blir større. Jeg brukte de samme tøybleiene på storesøster fra hun var lita til hun sluttet med bleie like etter to år. Mange barn slutter tidligere med bleier om de bruker tøybleier, da disse ikke absorberer på samme måte som papirbleier. Med andre ord, barnet vet at bleien er våt, noe som selvsagt ikke er behagelig, og vil gjerne ut av bleien fortere. Det erfarte jeg selv; de gangene jeg ikke brukte tøybleier gikk datteren min lenge med hver bleie. Hun brydde seg eller kjente ikke at hun hadde tisset på seg.

I snitt blir tøybleiebarn tørre ca et halvt år før engangsbleiebarn. Lommebleier er laget av et vanntett lag stoff som er foret med fleece, og har en integrert lomme som er fylt med bambus hamp eller annet absorberende materiale. Helt innerst bruker man gjerne et “bæsjefilter” av rispapir. Avføringen kaster man sammen med rispapiret direkte i toalettet, og forhindrer dermed at selve bleien blir grisete. Så slenger du bare hele bleien inn i vaskemaskinen. Du kan vaske de på 90 grader, men av erfaring holder det med en vanlig 60 graders vask eller økonomivask om det kun er urin i bleien.

Miljøet – litt fakta!
Et barn bruker ca 5000 bleier under bleieperioden. Bruker man engangsbleier vil dette bety 1 tonn søppel pr barn! Dette er 60.000 tonn årlig, eller 1/5 av husholdningsavfallet i Norge. Til sammenligning bruker tøybleiebarn ca 4 kg bomull som er gjenbrukbart/resirkulerbart. “Grønn hverdag” skriver følgende om avfallsbehandling av bleier: Den beste avfallsbehandlingen for engangsbleier er forbrenning, men bleiene har lav forbrenningsverdi på grunn av høyt væskeinnhold. Bleier på deponi gir utslipp av klimagassen metan og er uheldig. Noen komposteringsanlegg lykkes med å kompostere bleiene, men plasten i bleiene gjør at dette ikke er idéelt.

Produksjonen er likevel den største miljøbelastningen med engangsbleier. Det brukes olje, naturgass, treråvarer (tilsvarende 2 store trær pr.barn) og flere kjemikalier under produksjonen. På forespørsel får man varedeklarasjon på engangsbleier: “polyeten, polypropylen, polyester, polyuretan, cellulose og superabsorbenter” (dette står ikke på pakkene). Ikke noe i bleiene (annet enn cellulose) er biologisk nedbrytbart. I tillegg vil produsentene ikke oppgi hvilke kjemikalier de bruker i produksjonen. I tillegg kommer transporten.

Mye jobb! Puh!
Joda, jeg skal innrømme at det er litt arbeid å bruke tøybleier, men når du får teken på det så er det ikke så ille. Og velger du riktig bleie for deg går det nesten som en lek. Jeg hadde noen bittesmå nyfødt tøybleier som jeg brukte den første tiden før jeg gikk over til de “vanlige” tøybleiene jeg brukte på storesøster. Det høres kanskje litt rart ut men det var en sann glede å ta frem alle bleiene igjen. Og det føles godt at jeg slipper å forsøple Moder Jord med nesten 5000 bleier. “Selv om tøybleier skal vaskes, noe som også belaster miljøet, har vi konstantert at de er opp til 7 ganger bedre for miljøet enn papirbleier (engangsbleier)” sier Hans van Dijk, talsmann for Milieu Centraal, til det tyske DPA.

Og om du ikke trives med de tøybleiene du har eller du er ferdig med bleiene, er det lett å selge dem videre til andre miljøbevisste foreldre.

Du finner meg på facebooksiden Salu Salu Albir om du ønsker mere informasjon om tøybleier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.