Tomaten

Etter poteten er tomaten den mest utbredte planten, og den dyrkes i hele verden. I Europa ble den introdusert av spanjolene, som brakte dem med seg fra Peru og Mexico i det sekstende århundre. Men to hundre år måtte gå for tomaten ble godtatt i Frankrike, Tyskland og Nord Europa.

Tekst:Rita Moe

Grunnen til dette var at tomaten lignet de røde fruktene til belladonna som er giftig og er fra samme botanisk familie, noe som førte til en overbevisning om at tomaten også var giftig. Tomaten ble faktisk ikke tatt skikkelig inn i varmen av de tyske og nord amerikanske kjøkkenene for godt inne i det tjuende århundre.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Også ernæringsekspertene har gjenoppdaget tomaten, og ser på den som mye mer enn en ingrediens i salater og sauser. Tomaten har også en helbredende kraft på et mangfold av forstyrrelser, og dens forebyggende virkning mot kreft og spesielt prostata gjør denne grønnsaken til en allsidig anerkjent medisinsk matvare.

Tomatens ernæringsmessige og behandlende verdi ligger i det rike innholdet av vitaminer og mineraler, samt i ikke- næringsstoffer. Ikke – næringsstoffer er bestand deler i maten som ikke betraktes som næringsstoffer i vanlig forstand, men som allikevel spiller en viktig rolle i kroppen.

Jeg kan nevne to av bestanddelene, den ene er fiber. Det er en liten mengde løselig fiber i fruktkjøttet og spesielt i plante slimet som omkranser frøene som bidrar til at kolesterolet senkes og har en avførende effekt. Fordi tomaten inneholder flere basedannende stoffer enn syrer, har den en basisk effekt på blod, vev og urin. Så bare der har vi en god grunn til å spise tomater og få et mer basisk kosthold.

Den andre bestanddelen jeg vil nevne er lykopen. Lykopen er en ekstremt kraftig antioksidant og forebygger forringelse av de frie radikalene i cellens arvestoff(DNA). Lykopen griper også inn i mekanismene som kontrollerer cellevekst. Uten lykopen reproduseres cellene på en mer uordnet måte. Det har vært gjort mange studier på sykdommer i prostata som viser at menn som regelmessig spiser tomater og likedan tomatsaus og juice, har en mye lavere risiko for å få prostatakreft.

Det er lett å forklare denne kjensgjerningen når vi vet at tomaten er den rikeste matvarekilden til lykopen, noe som beskytter prostata -celler mot oksidering og unormal vekst. Så et regelmessig inntak av tomater i en hver form, kan vare en viktig faktor for å forebygge prostatakreft, noe som er den vanligste krefttypen for menn. Jeg skal ikke ramse opp alt hva tomaten er godt for, men jeg tar med kolesterolet, for alle kjenner vi vel til LDL- kolesterolet (det dårlige) som forårsaker innsnevringer og tilstivning av arterier, noe vi assosierer med åreforkalkning.

Tomatens antioksidant (lykopen) virker forebyggende mot oksidering, så derfor er tomaten veldig fordelaktig som forebyggende middel for alle som opplever forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, medregnet angina og hjerteinfarkt. Tomatene er sunnest rå, men lykopen blir bedre tatt opp i kroppen ved at den blir stuet eller stekt med litt olje. Folk med svak mave kan ha problemer med å fordøye stekte tomater. Men ved å variere mellom rå og stekt får vi i oss det meste.

Kilde: Frisk av mat av George D
Pamplona-Roger

tomaten

Etter poteten er tomaten den mest utbredte planten, og den dyrkes i hele verden. I Europa ble den introdusert av spanjolene, som brakte dem med seg fra Peru og Mexico i det sekstende århundre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.