Tomat mot slag

Forskere ved universitetet i Kuopio i Finland har kommet frem til at menn som spiser tomater regelmessig har mindre risiko for å få slag. Nyheten, som ble publisert i bladet “Neurology”, er basert på resultatene av studier utført på 1000 personer over 45 år i alder.

Tekst: Bente Puig

De som hadde et forhøyet nivå av likopener i blodet hadde mindre risiko for slag. Likopen er en kraftig antioksidant som motkjemper inflammasjoner og blodansamlinger. Likopenet er en kjemisk subsans som gir rødfargen i tomater, paprika, vannmelon og papaya.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En annen forskergruppe støtter resultatet, men mener at det ikke beviser at tomat ene og alene gjør at risikoen for slag reduseres. De mener at det er flere faktorer som spiller inn. De har kontrollert 1031 menn i alderen 46 til 55 år for likopen, alfa og betakaroten og vitamin E og A. Over en periode på 12 år ble det observert 12 tilfeller av slag hos de med høyt nivå av likopener, og 25 hos de med lavt nivå av likopener.

Men allikevel mener forskergruppen at faktorer som røyking, høyt blodtrykk og diabetes spiller inn. – Studier som dette er interessante, og minner oss om at det er viktig å ha et sunt og variert kosthold, uttalte direktoren ved Stroke Duke Center i North Carolina, Larry Goldstein.


Leave a Reply

Your email address will not be published.