Toledo

Toledo har mer å skryte av enn bare vindmøller og den legendariske Don Quijote. Hovedstaden i denne regionen sies å være Spanias vakreste by. Det er ikke for ingenting at Toledo står på UNESCOS liste over spesielt verneverdige steder. Toledo må bare oppleves|

TEKST OG FOTO: Kristin Tennebø

Bare 70 km utenfor Madrid finner vi denne piktoreske hovedstaden. I den gotiske epoken og frem til 1560 var den faktisk også hovedstad for hele den iberiske halvøy. Derfor har den en imponerende middelaldersk arkitektur. Når du går gjennom gatene i Toledo får du følelsen av være i middelalderens epoke. Den ene muren etter den andre minner om svunnen tid. Mange av bymurene er helt fra 1400-tallet og står i dag akkurat slik de ble bygget for over 600 år siden. Dette gjelder også Bisagraporten som er Toledos byport.

For å få en grei oversikt over byen anbefaler jeg å ta zoco-toget som starter fra Plaza de Zocodover (derav navnet). Den tar deg med på en times rundtur der du får informasjon på både engelsk og spansk. Ha et kart for hånden. For en som ikke er lokalkjent kan gamlebyen virke som den reneste labyrint med smale smug og blindgater.

Synagogen Santa Maria BlancaVi begynte med den jødiske delen av byen, og et selvfølgelig besøk er selvsagt synagogen Santa Maria Blanca. Dette er hovedsynagogen i Toledo, og ble bygget på 1200-tallet. I 1405 tok en hel folkemengde seg inn i synagogen etter ha blitt overbevist av St. Vicente Ferre, og omgjorde synagogen til en kirke dedikert til Sant Mary. Derfor navnet den bærer idag. Det ble i tillegg påbygget nye kapeller som idag blir administert av nonner. Rett ved siden av ligger en annen synagoge, El Tránsito Synagogen som ble bygget i 1356, vakkert utsmykket med utskjæringer og paneltak i ekte Mudejarstil.

Cathedral Toledo

Toledo Spania

En av Spanias mest kjente katedraler

Den mest besøkte serverdigheten og en av Spanias mest kjente katedraler ligger i Toledo, Santa Iglesia Catedral de Primada. Byggingen av denne katedralen ble påbegynt på 1200- tallet og sto ferdig sent på 1400-tallet. Fantastiske utsmykninger og utallige kapeller dedikert til de forskjellige kardenalene opp igjennom tidene. Her henger fantastiske kunstverk som “Transparente” av Narciso Tomé, “the chapter house”malt av Juan de Borgoña og ikke minst en rekke malerier av El Greco (1541-1614), en gresk maler, skulptør og arkitekt bosatt i Spania.

“El Greco” og hans arbeider er begge linket til Toledo. Ikke bare fordi han tilbrakte mesteparten av sitt liv her, men også for sine malerier som er tydelig inspirert av Toledos område og sjel. El Greco ble født i 1541 på Kreta, og kom til Spania i 1575. Han endte til slutt opp i Toledo hvor han for det meste malte kirkemalerier.

Saint John, Gjenoppstandelsen og The Burial of the count Orgaz er noen av El Grecos mest kjenteverker og kan beskues den dag i dag i Toledo. Sistnevnte henger på eget museum. Når vi var der var dessverre hans hjem og verksted stengt p.g.a. rehabilitering. Vi avsluttet Toledobesøket med Santa Cruz museum, en av de mest interessante museer i Toledo, både p.g.a. det flotte utvalget av samlinger og ikke minst bygningen som huser dem. Museumet ble bygd på initiativ fra kardenal Pedro González de Mendoza. Museumet ble på 1500- tallet brukt som sykehus, og ble senere omgjort til museum sent på 1800-tallet. Museet er delt opp i to seksjoner, kunst og arkitektur. Definitivt verdt et besøk, og faktisk eneste plassen i Toledo med gratis inngang!

Shoppingparadis

Toledo er også et kvinnens mekka, med andre ord shoppingparadis! Tar man utganspunkt i Plaza de Zocodover kryr det av alt fra designbutikker til Zara og Mango, og alt i gangavstand. Om man vil besøke de store kjøpesenterene ligger disse i utkanten av byen. Enkleste måten å komme seg dit er å ta en taxi. Toledo har så mye å by på at én dag blir for lite. Jeg anbefaler å ta en langhelg for å få sett mest mulig.

Det er to måter å komme seg til Toledo på. Den ene, og kanskje enkleste, er med bil. Det tar ca. 4 timer fra Benidorm med bil. Når man har passert Alicante, følg motovei til Madrid (A31). Deretter ca 15 mil på AP-36 mot Las Pedroñeras. Siste delen av stykket på motorveien kjører man på R4 og de siste 4 milene på N 400 mot Toledo. Alternativ 2 er å ta toget. Renfe har flere daglige avganger fra Alicante. Eneste aber er at man må innom Madrid først.

God tur og god fornøyelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published.