Tøffe tider for brukthandlere og Rastros

Trekkfuglene drar nordover om våren og sørover om høsten. Og hver gang de flytter så går de igjennom garderoben og hvis de leier, så har de sikkert kjøpt noen greier i løpet av vinteren, – greier som de ikke kan la være tilbake i leiligheten. For det kommer andre som skal leie over sommeren.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD

Hva gjør så de fleste med ting og tang? Tar det med ned på loppemarkedet. Er de heldige så får de noen Euro, men som regel blir det å gi det bort.
Derfor er det så mange markeder her på Costa Blanca. Og over sommeren er det få som går på markedet, det er for varmt og som jeg sa ovenfor, trekkfuglene er nordpå. Men nå i september er det heldigvis blitt kjøligere så nå er tida der til å gå på marked!

Rundtur på Rastros.
Aktuelt Spania har tatt runden på Costa Blanca og sett på en del Rastros. Her i området er det som vi sa, – en herrens hærskare av slike populære loppemarkeder, – “Rastros” på spansk. Og det er populært å ta en tur på disse. En tur som nesten alltid ender opp med at du kommer mer eller mindre lastet hjem. På loppemarkedet mister alle evnen til å si NEI, – sier et gammelt spansk ordspråk.

Og når du ser hva folk sleper med seg hjem , kan nok dette stemme. Vi ønsker å bringe leserne våre noen av de mest populære Rastros på Costa Blanca. Tok nå i høst en prat med noen av dem som driver disse loppemarkedene og det ble mange hyggelige samtaler! De fleste loppistene var optimististiske men alle følte seg sterkt truffet av krisen i Spania. De klaget stort sett alle over at de ikke ble av med tingene sine fordi folk ikke hadde penger og prutet slik at det ikke lenger var mulig å selge til den prisen. De klaget også over regjeringens innstraminger og sa at hvis dette fortsatte kunne de pakke sammen.

Rastro her og Rastro der!
På Costa Blanca regner man med at det finnes rundt 30 markeder og Rastros rundt omkring. Det blir derfor umulig å dekke alle disse i en liten Middelhavsbetraktning. Det er stor forskjell på slike rastros, og mange meninger om dem også! Her har vi plukket noen av de beste: Hvis du har noen Rastro-tips så send dem til redaksjonen vår.

EL CISNE, svanen, ligger på venstre side før du kjører inn i Benidorm. Startet rundt 1990 av den kjente jazzmannen og bass-speller Colin Moosfeathers. Markedet er åpent hver lørdag og søndag, og i det siste har de også vært åpne på torsdager. El Cisne har en hyggelig restaurant og her får du også høre bra musikk og mye fin jazz. Cisne har en permanent antikvitetsforretning med mange bra ting til bra pris: Møbler, speil, malerier, antikke bøker og allslags klenodier som folk kommer innom med. Marcia José Garcia forteller at det er slett ikke lett å finne kjøpere lenger. Vi må stadig gå ned i pris, sier hun. Og lagret vårt er overfylt. Hun forteller at mens flere og flere kommer innom, antikviteten hennes med tingene sine, for å selge så blir det samtidig ferre og ferre interessert i å kjøpe. Men Cisne har en stor, fast kundekrets som liker atmosfæren her med mat, musikk og mange bra stender, smiler Marcia. Hver lørdag og søndag fra 10 – 14. Best musikk fra 11 og utover.

DON QUIJOTE. Marked, loppemarked og hyggelig spisested med Barbeque og flere barer. Ligger i den historiske Finca´n Don Quijote utenfor Alfaz del Pi. En tidligere skyssstasjon fra hestetida.
Åpnet nylig to dager i uken, – lørdag og søndag. Siden dette markedet er ganske nytt må vi vente litt før det kommer skikkelig igang. Levende musikk med forskjellige bands: Rock & Roll, Westernmusikk,
Jazz. Husbandet er 6 mannsbandet The Rogues som spiller RockaBilly. Mye bra kunsthåndverk pluss gamle plater og CDs. En stor del av Don Quijote er under tak og det blir fint når det blir varmt. Prøver å holde stilen med ekte loppemarked og har flere kunsthåndverkere med stands her.
Kjøreplan: Ligger på veien fra Alfaz del Pi mot Carbonera, bakveien til la Nucia forbi den norske klubben og Alfaz del Sol anlegget. Ligger i rundkjøringen der hvor veien går opp mot Carbonera. Godt skiltet.

LA NUCIA RASTRO. Dette er så absolutt en av Costa Blancas eldste Rastros, startet i 1980 åra av svensken Gøran Baer som fikk idéen fra loppemarkeder hjemmefra. Kommunen trodde de kunne tjene penger på rastro´n og flyttet den etter noen år inn i byen. Men etter noen år ble dette for trangt og for noen uker siden gjenoppsto Rastro la Nucia igjen der hvor den først startet. Med over 500 stands, pølsebod, småkafeer, hjembakt brød og kaker samt bare ekte loppemakere , ikke lokale forretningsfolk som vil late som! Derfor er dette blitt et veldig bra marked med mange ekte lopper. Noe som besøkstallet viser. Åpent hver søndag fra 9.00 til 14.30. Veldig god plass med store, romslige, gratis parkeringsplasser og god plass mellom stenderne.
Kjøreplan: I den første, store rundkjøringen før du kommer inn i la Nucia, fra Benidorm, tar du til venstre. Følg Rastro-skiltene et par hundre meter og parkér!

ALTEA. Fredager fra kl. 9 til 14. Også et av de eldste markedene på Costa Blanca. Var tidligere på strandpromenaden og der var det nok hyggeligere med restauranter, barer og sjø-utsikt.
Men det ble tilslutt for trangt og da måtte de flytte hit, nord for Altea ved elven Algar. Markedet har et godt utvalg av klær, både nye og brukte. Likeledes husgeråd og sengklær og håndklær. Et par av Alteas lokale kunstmalere har her stands. Og du kan også få ditt portrett malt på stedet. Parkering kan være et problem. Kjøreplan: Ligger på flaten mellom Altea og elven Algar. Du kjører ned fra Altea mot elven og parkerer på området til venstre.

JALON. Kjøreplan: Kjør N-332 landeveien forbi Calpe mot Benissa. Etter en stund stiger veien og nesten på toppen går det en vei til venstre skiltet: Jalon. Den tar du og kjører langs vinranker og appelsintrær nedover mot den vakre Jalondalen. Når det her våres og mandeltrærne blomstrer er det et vakkert skue som folk kommer langveisfra for å beundre.
Loppemarkedet har også en vakker beliggenhet i en lund av eucalyptus trær som gir god skygge på varme dager. Det er en fordel å ha gode spasérsko. Jalonmarkedet er særlig kjent for antikviteter, gamle bøker og frimerker. Hovedsakelig privatpersoner som selger gamle ting som de får tak i. Langs veien, langs markedet, ligger det flere bra spisesteder så her kan du innta en god lunsj etter markedet. Samt se den lokale magikeren Hallejuja helle vin på nesen sin!! Åpent hver lørdag fra 9.00 til 14.00

PEDREGUER. Kjøreplan: Landeveien N-332, nordover forbi Calpe, forbi Teulada og forbi Gata de Gorgos Ta av ved Pedreguer og kjør først under landeveien og så under motorveien. Fortsett på veien: Ave. Juan Carlos 1. mot industriområdet . Her ligger det store Pedreguer Loppemarked. En av reglene på Pedreguer Loppemarked er at det ikke skal være noen butikkmakere her med ukurante varer fra sin egen sjappe, men bare ekte loppemakere, men dette har ikke alltid vært overholdt. Ett av de største markedene på Costa Blanca og var absolutt et av de aller første, men det måtte flytte fra sin opprinnelige plass i Teulada. Loppemarkedet ble for populært der og parkeringen var for liten.
Åpent hver søndag fra 9.00 til 14.00. På industriområdet i Pedreguer har loppemakerne virkelig plass til å boltre seg , nesten uten grenser. Dette ee blitt et av de best besøkte markeder på hele kysten. Lett adkomst, god parkering om mye interessant å se.

Som sagt, en tur på loppemarked kan være både morsomt og spennende. Og som en av loppemakerne sa: Nå, – når krisen treffer folk, må flere kvitte seg med ting og tang for å skaffe seg penger. Da kommer de ofte til Rastro´n og selger disse. Det er jo bra for oss for vi får sakene billigere idag enn for bare noen år siden! Og så er det bra for dere markedsgåere: Større utvalg og mere prutningsmonn.

En advarsel: Steder hvor mange mennesker går tett sammen er det beste stedet for lommetjuver. Og loppemarkeder er nettop et slikt sted. Ta vare på lommeboka. Ha den helst rundt halsen. Ikke i baklomma. Eller i løs veske. Det er gjort på et blunk og du merker det IKKE. Men slapp av og kos deg. Ikke bli stressa. Men ikke vær for godtroende heller!

Én ting til: Ikke bli lurt av potetgutta, – de som med tre uthulte poteter og én ert skal få deg med på å finne erten. I rasende fart skyver han de tre potetene rundt for tilslutt å spørre: Hvor er erten?

Svaret: Aldri der du tror!Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.