Todos los Santos?

Denne dagen som tidligere i den katolske kirke kaltes for Den Alvorlige Hellig Messe er gjennom tidene blitt forkortet til Alle Helgener. Den markertes tidligere på den første søndag etter pinse, men nå kommer den etter Halloween den 31. Oktober. Dagen var i middelalderen en alvorlig bot og bededag, – en dag hvor man gjorde opp status og gikk til kirken for å skrifte. Men idag har Alle Helgens Dag blitt mere en dag hvor man minnes sine døde, men uten det tunge og triste som før var kirkens budskap.

Tekst: K.J. Hermanrud

Alle Helgens Dag feirer de mest i katolske land og her er den en nasjonal helligdag. På denne dagen hedrer man slektninger som er gått bort. Det er en sterk tro at de som nylig har dødd, og er i skjærilden, har et sterkt bånd til de gjenlevende på denne dagen. Våre forskjellige kristene religioner har sin egen måte å feire dagen på. I Spania er den for mange den helligste dagen i hele året.

Spanierne går til kirkegården denne dagen og legger blomster på graven til de døde. Der tenker de på at høsten er en tid hvor naturen litt etter litt visner hen for så å gå over til vinter. Et spansk ordspråk sier: Om høsten dør naturen, slik som folk gjør det, og på Todos los Santos passer det derfor å minnes dem. Mange tradisjoner er knyttet til Todos los Santos, fra rent religiøse til mere spiselige.

Denne delen har etterhvert blitt en viktig del av markedet i Cocentaina, med lokale spesialiteter som olleta, facedures de dacsa, mentirons, pericana and l’espencat de bacallà. Typiske tapas er tostons, roviols og sangueta. Populære drikkker er herbero, mentira og aigua llimó negre. (Tar du med lista, kan du prøvesmake!) Castañada er et viktig spise på Alle Helgens Dag. Etter en god middag om kvelden nyter man søtpoteter og kastanjer. Disse er ristet og nytes med smør og salt. Bakverk og småkaker serveres også med søt vin, – forskjellig i de ni delstatene. Kastanje-risteren kalles for en Castañero og han er en viktig mann på Todos los Santos dagen.

Litt historikk om markedet i Cocentaina.
I 1346 bestemte pave PedroIV at Alle Helgens Dag skulle feires i Cocentaina og at dette var de avdødes dag. Den ble en offentlig helligdag og siden har den vært markert hvert eneste år, enten det var krig, pest, sosial uro, hungersnød eller andre uhumskheter.Todos los Santos ble ikke glemt! Området i Concetaina er i dag på over 90 mål med over 700 boder og stands . Ved siden av hovedmarkedet er det også Middelalder marked i la Vila og Arabisk marked i el Raval. Til Cocentina kommer det rundt en halv million folk på disse fire dagene for å hygge seg.

Til å begynne med var denne treffen mere et krøttermarked og et frukt og grønsaksmarked. Men Feria de Todos los Santos har utviklet seg voldsomt til å bli et av Spanias største og eldste.:
(Kjøreplan nederst i artikkelen.)

Cocentaina: Todos los Santos.
Den lille byen Cocentaina, vest i Alicanteprovinsen omskapes hver høst til et gedigent marked fra den 31.oktober til 4. november. Markedet er delt i to hoveddeler:I den ene selges det landbruksmaskiner, firehjulstrekkere, jordbruksredskaper pluss et stort dyrskue med alle slags dyr og fjærkre. I den andre delen av markedet finner du det som de fleste kommer for å se: All slags håndverkere, middelalderboder, spåkoner, flammeslukere, arabisk marked, og boder med mat og drikke. En omfattende fornøyelsespark er også bygget opp med stort Praterhjul hvor du har utsikt over hele byen. Utstillinger, bokhandlere, konserter, og små musikkgrupper som vandrer rundt i gatene og spiller. Her finner du også håndverkere som står på gata og driver sitt yrke samt jonglører, dansere pottemakere og en baker med vedfyrt steinovn.

Det fine med Todos los Santos markedet er at selv om det her er tusenvis av besøkende, får du aldri følelsen av at det er trangt og overfyllt fordi det hele er spredd over et stort område.Parkering er heller ikke noe problem, men det er fornuftig å komme litt tidlig. Før kl. ti har du god plass. .

Hvor går veien: Du kjører vestover fra Altea over la Nucia, Polop, Callosa mot Guadelest. Her tar du vei CV 70 over Confrides til Alcoy. Kjør et kort stykke nordover og du er i Cocentaina. God Tur.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.