Tocad la Piedra

For første gang i historien holder Klein Schreuder fundasjonen marmorutstilling. Med “Tocad la piedra”-utstillingen kombineres naturens elementer, der marmoren forenes med parkens grønne flora.

TEKST: BENTE PUIG
FOTO: BENTE PUIG OG CORAL PASTOR

Som vanlig blir vi møtt av det hyggelige paret Klein og Schreuder, initiativtakerne og eierne av fundasjonen. Hver søndag åpner de sin hage, eller parkanlegg, for publikum. Denne gangen er det den kjente kunstneren Vicente Pérez Gonzálvez marmorskulpturer som pryder parken. Kunstneren fra Alicante er selv tilstede ved åpningen av utstillingen 29. februar. Den sympatiske 63- åringen forteller velvillig om sine arbeider, de forskjellige typene marmor og arbeidsteknikker.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

I mer enn 40 år har jeg jobbet med marmor. Med dette elementet uttrykker jeg meg best, sier kunstneren og avslører at han liker utfordringen det harde elementet gir. – Jeg foretrekker et element jeg må bruke meg på, et element som er sterkere enn meg, og det fi nner jeg i marmor. Ofte kjøper jeg inn en stor marmorblokk, setter den midt på gulvet i studioet og studerer hver yte og form et par dager før jeg gyver løs med elektrisk hammer og meisel. Det hender jeg blir overrasket av fossiler. Plutselig kan jeg fi nne spor etter snegle som gir skulpturen et helt unikt preg.
Alle skulpturene til Vicente er unike, ingen er like.

De variererer i størrelse, fra bittesmå til høye skulpturer. De som er utstilt i Klein Schreuder parken er av mindre størrelse, og varierer mellom hvit, rød og sort marmor. Stenen kommer i hovedsak fra Novelda-området i Alicante, nabobyen til kunstnerens hjemby Monforte del Cid. Novelda er marmorbyen fremfor noen i Spania, og det er spesielt den røde marmoren som er typisk for området. Vicente holder for det meste utstillinger i Alicante området, men har også stilt ut i Yucatan i Mexico. Denne meksikanske byen er kjent for sin marmor.

Hvert år inviterer de utstillere fra ett land til å delta på utstilling. Et av mine verker ble valgt ut og sto utstilt et helt år. Som kunstnere flest behersker Vicente fl ere kunstarter, og innrømmer at han er en habil tegner og maler.

Jeg har tegnet og malt siden jeg var 13 år, og har holdt mange utstillinger. Jeg tegner og maler fortsatt. Hele huset mitt er fullt av tegnesaker og papir, overalt! Selv når jeg sitter og ser på tv, har jeg blyant og papir i hendene, sier den sympatiske kunstneren.

“Tocad la piedra”-utstillingen er åpen frem til 29. april, og kan ses hver søndag mellom klokken 10.00 og 14.00, eller etter avtale med fundasjonen på telefon 966 860 230. Fundacion Klein Schreuder ligger i Camí del Pinar nummer 23 i Alfaz del Pi.


Leave a Reply

Your email address will not be published.