Tilspisset omkring Gibraltar

Hvem som skal ha suverenitet over Gibraltar er fortsatt en verkebyll i de anglospanske forbindelsene, ettersom Spania hevder å ha krav på territoriet.

Tekst: Tom Bjørnø

Beboerne på Gibraltar har gjennom folkeavstemming avvist forslag om spansk suverenitet flere ganger, sist i 2002. Under Gibraltars nye grunnlov fra 2006, regulerer denne sine egne anliggender, men ansvaret for noen oppgaver, som forsvar og utenlandske relasjoner, er fortsatt hos britiske myndigheter.

Gibraltar er et britisk oversjøisk territorium som ligger helt på den sørligste enden av den iberiske halvøy ved inngangen til Middelhavet. Arealet er på 6,8 kvadratkilometer og har sin nordlige grense mot spanske Andalucia. “The Rock of Gibraltar” er det viktigste landemerket i området.

Ved foten av fjellet ligger den tett befolkede byen, som huser rundt 30.000 innbyggere. Det var en britisknederlandsk styrke som erobret Gibraltar fra Spania i 1704 under den spanske arvefølgekrigen. Territoriet ble senere avstått til England “for all tid” under traktaten av Utrecht i 1713.

Dette var tidligere en viktig base for Royal Navy, den britiske marinen. Med sin beliggenhet ved stredet, er den viktig militært også i dag. Nå er økonomien hovedsakelig basert på turisme, finansielle tjenester og shipping. Det har vært en rekke episoder mellom spanske interesser inkludert spansk kystvakt og Guardia Civil på den ene siden, og Gibraltars politi og britisk marine på den andre. Stemningen har ikke blitt bedre etter at PP vant valget i november.

Etter sammenstøtene onsdag 23. mai mellom spanske fiskere og politiet på Gibraltar, gikk Gibraltars førsteminister, Fabian Picardo, til et kraftig verbalt angrep på spanske myndigheter. Fiskerne ble jaget ut av Gibraltars territorialfarvann av politiet, hvoretter Guardia Civil gikk inn på fiskernes side. Under episioden, som varte flere timer, kastet også et britisk marinefartøy loss.

Picardo fordømte angrepet fra Guardia Civil og spanske fiskere på det sterkeste og beskrev hendelsene som «en åpenbart nøye overlagt utfordring mot vår udiskutable suverenitet, jurisdiksjon og kontroll av britiske Gibraltars territorialfarvann og vårt luftrom ». Han sa at beslutningstakerne i Spania bør ta sin sak til domstolene, snarere enn å søke konfrontasjon til sjøs. “De som iscenesetter disse farlige konfrontasjoner trenger å komme til fornuft . Han ba Spania om å saksøke sine krav om suvernitet over Gibraltar inn for de relevante internasjonale domstoler som er opprettet for dette formålet i det 21. århundre, og ikke sette folks og sikkerhet og trygghet i fare ved å prøve og fremme sin posisjon ute i havet som i det 18. århundre “, sa han.

Fabian Picardo sa at hans uttalelser vil bli understreket av den britiske innenriksministeren William Hague når han møter sin spanske kollega José Manuel Garcia-Margallo i London i slutten av mai. Den britiske ministeren for Europa, David Lidington, har i en telefonsamtale med Picardo forsikre ham om den btitiske regjeringens støtte. Storbritannia håndhever en territorialgrense på 3 nautiske mil rundt Gibralter, men dette blir ikke akseptert av Spania.

Den spanske innenriksministeren, Jorge Fernández Díaz, har advart om at Spania” ikke vil godta en politikk som som forutsetter en “krenkelse av spansk suverenitet» i samtaler for å løse fiskekonflikten i farvannet ved Gibraltar. Han sier den spanske regjeringen vil “forsvare rettighetene til våre fiskere med dialog og fornuft”.

I spanske medier heter det at Gibraltars politi trakasserte fem spanske fiskebåter fra Algeciras, da disse forsøkte å sette ut garn i det omstridte området. Båtene forlot Algeciras eskortert av Guardia Civil og ledet til det punktet sør for Gibraltar nettopp i det området som Gibraltar sier at spansk fiske er forbudt.

Den sosialistiske ordføreren i La Linea, Gemma Araujo, sier at de siste hendelser i farvannet utenfor Gibraltar er planlagt i rådhuset i Algeciras. Hun ber alle “merke seg at rådhuset der er i hendene på Partido Popular.” PSOE gir PP ansvaret for de provokasjoner fiskerne og Guardia Civil utførte mot Gibraltar, sier hun. Hun la til oppførselen til PP nå hadde gjort det umulig å få til en fredelig og diplomatisk løsning på problemet.

I en uttalelse fra det lokale PSOE i La Linea” heter det at provokasjonen fra Algeciras er en sanseløs utfordring”. Slike handlinger bidrar til å ødelegge forholdet mellom folk som er “dømt til å forstå hverandre”, sa hun. PPs ordfører i Algeciras, José Ignacio Landaluce, kritiserte på sin side det han mente var en «aggressiv og voldelig holdning” av den britiske marinen og Gibraltar politiet, som han anklaget for å provosere en “anspent, kritisk og farlig” situasjon. Han understreket at målet for fiskerne er å arbeide fredelig farvannene rundt Gibraltar.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.