TIL MINNE – 22. JULI –

Tekst og foto: Tom Bjørnø

MARKERING I MINNEKIRKEN
I Minnekirken var det på 1-årsdagen for terroren i Oslo og på Utøya, en særdeles vakker markering, der unge talenter som besøkte Solgården la en flott ramme rundt denne verdige gudstjenesten, som hele tiden var viet det som skjedde i Norge 12 mnd tidligere. Foran alteret var det stilt opp 77 telys, som alle ble tent i løpet av seremonien. Pianisten Turid Bakke Braut åpnet gudstjenesten med Kjempeviseslåtten av Harald Sæverud på flygel. Ungdommer fra Solgården kom i prosesjon med røde roser. Her var det musikalske innslag av høy kvalitet. Vi kan ikke la være å nevne Amund Haugen Tusvik på fiolin. Her har Norge en sjanse til å dyrke fram et talent utenom det vanlige. Presten Christoffer Woie var som vanlig i godt slag med sine gode innfallsvinkler fra prekestolen, og lager alltid en fin ramme på sine gudstjenester.

SPANSK MEDFØLELSE
Mandag 23. juli var spanske myndigheter på en offentlig markering i Alfaz del Pi. 77 roser til minne om de 77 ofrene for angrepet, var sentrum for høytidligheten. Kommuneledelsen i Alfaz del Pi med ordfører Vicente Arques var til stede, sammen med den norske konsul Nilsen, som også kom med en hilsen under gudstjenesten dagen før. Ordføreren leste opp en erklæring der Alfaz kommune fordømte terrorangrepene i Norge for 1 år siden.

Jan Erik Larsen, tidligere statssekretær og rådgiver for flere regjeringer Stoltenberg, representerte nettopp Stoltenberg ved denne anledningen. Han la stor vekt på de gode forbindelsene mellom Spania og Norge. Disse ble ytterligere styrket da Stoltenberg besøkte Alfaz del Pi sammen med daværende statsminister Jose Luis Zapatero 17. mai 2009. Larsen er mangeårig AP-politiker med tidligere verv i AUF. Pasifist og tidligere fredsforsker Johan Galtung avsluttet talerlisten. Artisten Gunnar Andersen spilte to sanger.

Da tragedien rammet for 1 år siden, viste spanske myndigheter sin sterke deltakelse, med mye omsorg for sin norske koloni. I år ble det gjentatt. Rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett er over. Minnene fra de 43 rettsdagene er mange. Hver dag har målet for forsvarerne vært det samme: Å overbevise dommerne om at Behring Breivik var tilregnelig da han drepte 77 mennesker den 22. juli fjor. Spenningsmomentet er hvorvidt Breivik skal bli dømt som tilregnelig eller ikke. Rettssaken har kostet mer enn 100 millioner, dvs nærmere 2,5 millioner kroner pr dag. Dom i saken kommer 24. august.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.