Til fyret i Albir

Er du blant morgenfuglene som tar din faste tur til fyret i Albir hver morgen? Er du det ikke, og bor i nærheten, burde du vurdere å få en bedre start på dagen ved å ta på deg behagelig skotøy og klær og trimme hjertet litt før varmen tar fullstendig tak i dagen.

Sierra Helada, eller Gelada, avhengig av smak. Frostfjellet er et merkelig navn på et fjell på Costa Blanca, i alle fall for oss nordboere, som er vant til langt tøffere kulde enn hva vi finner her. Men navnet ble gitt av fiskerne på vei inn med dagens fangst. Mange ganger står lyset mot fjellet på en slik måte at det kan minne om, ja nettopp, et isfjell.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Dette fjellterrenget skiller Benidorm og Alfaz del Pi kommuner og ble erklært som offisiell naturpark av regionsmyndighetene i Valencia så sent som 11. mars 2005. Parkeringsplassen i Albir er et utgangspunkt for turer over fjellet, og også for turen til El Faro. Det som gjør morgenturen til fyret så spesiell er at man treffer de samme menneskene og de samme hundene nesten hver gang. Og til samme tidspunkt. Det er mange rutinemennesker blant oss, og rutinen med å få seg en morgentur, er av det sunneste slaget. Ta gjerne med deg en flaske vann og litt frukt.

Video fyret i Albir
Utover våren og sommeren blir det stadig varmere også på morgenen. Selv om det kan være litt kjølig på starten, slår solen mot deg straks du er ute av tunnelen. Tar du deg litt tid til å studere veikanten, finner du en slags botanisk hage her. Her vokser rosmarin, timian og en mengde andre urter og planter. Er du her på den rette tiden, ser du mandeltrær i blomst. Du velger selv ditt eget tempo. Ta det med ro og få med øyeblikksbildene, eller konsentrer deg om å gå raskt for å bli andpusten. Noen joggere i forskjellig tempo forsvinner forbi med jevne mellomrom. Og stort sett er syklistene på stien hensynsfulle, med enkelte unntak.Nyt utsikten

Myndighetene har bygget diverse utsiktsplasser langs stien. Ta gjerne med en liten kikkert. Her ser du det meste av området helt opp mot Callosa til Calpe. Fjellene Sierra Bernia, Puig Campana og Calpeklippen, Peñón de Ifach og Middelhavet. Se naturen i perspektiv, trekk pusten og gjør deg klar til en ny dag. Mange ser på dette området som kanskje det beste Alfaz kommune kan by på. For dette er et unikt rekreasjonsområde.

Kjempehulen Cova de Bou

Har du lyst til å klatre litt, gjør det, men ha på deg skikkelig skotøy. Fjellhyllene er ikke fri for orm, og selv om den spanske hoggormen ikke er giftigere enn den norske, er det best å vaere litt på vakt. Forlater du stien, kan du jo velge å klatre opp til den naturlige kjempehulen La Cova de Bou. Noen har hatt det morsomt med å tagge fjellveggene, men pytt, slik er noen mennesker. Vær oppmerksom på at måkene kan bli temmelig aggressive dersom de føler seg og sine egg eller unger truet. De hyler og oppfører seg som stupbombere, så hold på hatten.

Eller du kan velge å klatre ned mot sjøen til Cove de Mina. Ut fra denne gruven hentet man i gamle dager ut fargestoffer som ble brukt i malingen. Legg forøvrig merke til formasjonene i fjellet. Her er sjikt på sjikt over hverandre. Den gule steinen er marine fossiler, som altså er skapt under havoverflaten.

Området er interessant for geologer. Den første kjente av dem er skotske James Hutton, som allerede i 1788, begynte å forske på dette fjellets historie. Her har man funnet rester av marine fossiler, som skal være hele 108 millioner år gamle. Geologiske undersøkelser klarer å tidfeste fjellets historie 150 millioner år tilbake. Tenk på det, hvilket lite vindpust vårt liv er i historien.

Vi anbefaler deg å klatre opp på den siste kikkertposten, med en fantastisk utsikt utover Middelhavet. I helt klart vær kan du skimte de vestlige Balærene. Fyret har, som de fleste andre fyr, en lang historie. Det som står der i dag er fra 1920. Det ble bygd på ruinene etter et fyr som ble bygget allerede i det syttende århundre. I dag er det selvforsynt med strøm, fra egne solcelleaggregater.

5 thoughts on “Til fyret i Albir

Leave a Reply

Your email address will not be published.