Tidenes helt Francisco Rivera Pérez

Diskusjonene er mange rundt temaet tyrefekting, om det er sport eller dyremishandling. Cataluña foreslår forbud, mens sevillanerne verner om sin skatt og dyrker sine heltemodige tyrefektere. Tyrefekting har lange tradisjoner, og mange av utøverne har blitt til legender.

TV-SERIE
I fjor høst gikk mini-serien om Paquirris liv på spansk tv. Serien tok seerrekord og skuespillerne høstet gode kritikker for sin troverdige fremføring av legendens liv. Det var den populære Antonio Velazquez, kjent fra ”Sin Tetas no hay Paraíso” på Telecinco, som hadde hovedrollen i serien. Så populær var serien at den førte til flere debatter på spansk tv.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Francisco Rivera Pérez “Paquirri” ble født 5. mars 1948 i Zahara de los Atunes i Cádiz, og var sønn av tyrefekteren Antonio Rivera og bror til matadoren José Rivera ”Riverita”. Paquirri vokste opp i Barbete der han debuterte som tyrefekter i 1962. I 1966, på plaza monumental i Barcelona, ble han utnevnt til matador. Noe som senere ble høytidelig stadfestet med seremoni i Madrid i 1967. Tyrefekteren ble sett på som mektig og spektakulær, dominerende med eksellente kårdestøt.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

I 1973 giftet den berømte tyrefekteren seg med Carmen ”Carmina” Ordoñez, den nå avdøde datteren til den populære tyrefekteren Antonio Ordoñez. Paret fikk to sønner,
Francisco og Cayetano., som begge har gått i farens fotspor som tyrefektere.

Syv år etter brøt ”Paquirri” ekteskapet og inngikk nytt ekteskap med sangerinnen Isabel Pantoja i 1986. Ekteparet fikk en sønn. Den etter hvert så skandaleomsuste sønnen ”Kiko”, eller ”Paquirrin” som han også blir kalt, figurerer stadig i spansk presse, og er et yndet mål for ondsinnede rykter. Sjebnen ville ha det til at ekteskapet mellom ”Paquirri” og Isabel Pantoja skule bli kortvarig.

Året etter giftermålet, nærmere sagt 26. september 1987, kjempet ”Paquirri” sin siste kamp mot oksene ved tyrefekterarenaen ”Pozoblanco” i Córdoba. Oksen ”Avispado” stanget sine lange horn i låret til den heltemodige tyrefekteren, som kimset over alvoret av oksens dødsstøt.

SØNN HYLLER FAR
26. september 2002, på 18-års dagen for ”Paquirris” død, hyllet Francisco Rivera sin far ved å kjempe mot okser av samme type som drepte faren, og ved samme arena ”Pozoblanco” der faren ble drept. Det ble en emosjonell tyrefekterseanse med mye minner, men fremfor alt en hyllest til en av tidenes største tyrefektere.

– Det er en stor utfordring, svarte Francisco Rivera på spørsmål om betydningen av denne hyllesten, en utfordring som startet i kapellet, etterfulgt av ett minutts stillhet for å minnes den tragiske hendelsen for 18 år siden.


Tyrefekterarenaens opphav
Forløperen for tyrefekterarenaen var de Ibersk Celtiske templene hvor slike seremonier ble holdt, der oksen ble ofret til de gudene de tilba på den tiden.
Den dag i dag finnes et Ibersk Celtisk tempel i Soria nær Numancia. Det var grekerne og romerne som gjorde seremonien til en oppvisning til forlystelse.

I middelalderen var tyrefektning forbeholdt aristokratiet, som ble underholdt av tyrefekting fra hesteryggen. På 18en hundretallet ble denne skikken mer eller mindre forlatt, og det fattigere sjiktet av befolkningen oppfant tyrefekting til fots. Nå ble også regler innført for den nye ”sporten”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.