The muppet show – Det står som regel en kvinne bak

Alle vi som er litt opp i årene husker vel de rare, grønne, dukkeformede kreaturene med tynne armer, store øyne, og en munn som gikk over hele ansiktet. Sydd sammen av tøybiter beveget de seg ved hjelp av pinner som var sydd til armene, som marionetter, og som hadde sitt daglige liv i teaterkulissene.

Tekst: Nina Victoria

”Hmmm…”, tenker du vel, ”jeg husker ikke helt”. Men hvis jeg forteller deg navnene til de to mest kjente figurene vil du le og trekke på smilebåndet og si ”ja, dem husker jeg jo”. Det var jo Miss Piggy, den eksentriske, med et snev av prinsessenykker. Og den evig trofaste frosken Kermit, som ikke vek fra hennes side. Muppetene som denne gjengen av rare figurer kalles. På slutten av sin strålende karriere, ble disse kjente figurene også invitert som gjester til kjente talkshow-verter. Der de var gjenstand for masse god humor og satirer. Ikke bare i England, men i andre land også, som Norge og resten av Europa.

Til Spania kom de først i 2004, og hadde sin siste oppvisning i 2012 med serien ”Los Muppets Regresan”. Jane Nebel Henson etterlater seg et legat som begynte allerede i de tidlige 1950-årene, lenge før konseptet ble solgt til Walt Disney. Da var det bare tynne figurer, nesten uten ansiktsuttrykk, og med lange armer laget av pappmasje. Jane og hennes mann klarte å bevege hele England i et TV-program som ble kalt ”Sam and Friends”, med sine gester og morsomheter. Dette programmet varte i fem minutter . Hovedpersonen Sam, som var nesten skallet og hadde store ører, oppholdt seg sammen med de andre dukkene som liknet forskjellige dyreskikkelser.

Den mest kjente av disse fikk navnet Kermit the Frog. Det var Jane Henson selv som lagde bevegelsene og hadde stemmen til Kermit. Slik holdt de på til 1960, da hun trakk seg tilbake for å være hjemme med sine barn. Hun fortsatte der med fortellinger, og i 1969 ble Sesamy Street født. Men mens frosken Kermit og Miss Piggy hadde en strålende tid sammen, var dette ikke tilfellet for ekteparet, og de skilte lag i 1986. Fire år senere døde eksmannen, og Jane Henson stiftet legatet ”The Jim Henderson Legacy”, som i dag drives av deres fem barn.

I 2004 kjøpte Walt Disney alle rettighetene til disse figurene, og begynte en kommersiell utnyttelse som fremdeles fortsetter i dag. Vi kan se figurer på kjekspakker og frokostblandinger og andre dagligvareprodukter for barn – alt med utgangspunkt i Henderson-familiens figurer.

Jane Nebel Henson ble født i New-York i 1934 og døde i Connecticut den 2. april i år. Med Muppetene etterlater hun seg et varig minne, og vi takker for alle de morsomme momentene vi har hatt i godstolen foran TV-skjermen mens alle disse grønne rare figurene underholdt oss og fikk oss til å le.
Leave a Reply

Your email address will not be published.