Thaumatopoea pityocampa – Upopulære prosesjonslarver

Så er det sesong igjen for det vi kaller prosesjonslarver. Det latinske navnet på larven er for de spesielt interesserte, “Thaumatopoea pityocampa.”

De som har bodd i Spania noen år kan neppe ha unngått å ha sett disse lange rekkene med hårete larver som kryper etter hverandre som i en prosesjon, derav navnet. De overvintrer i sine beskyttende silkeaktige spinn oppe i furu og pinjetrær. “Silke-nøstene” fungerer som en slags radiator som trekker til seg og beholder solvarmen.

Prosesjonslarver overlever vinteren

På den måten klarer de fint å overleve vinteren, selv om temperaturen faller under frysepunktet. Hvert av disse nøstene huser i gjennomsnitt omkring 100 larver, noen av de største, flere hundre. Man treffer på disse larvene når de er ute etter mat, dvs barnåler. Om våren (februar-april) graver de seg ned i jorden slik at larven kan utvikles til en liten uanseelig spinner.

Larvene er tett kledt med neslehår, som lett brekker av og kan føres med vinden. Om man får disse på huden, kan de forårsake utslett og allergiske reaksjoner, mens man i de verste tilfellene kan risikere varige synsskader om man får dem i øynene. Larvehudene som ligger igjen når larvene har skiftet skinn, er særlig problematiske når de tørker ut og smuldrer opp. Et brukt “telt” kan inneholde hundrevis av slike larvehuder og dersom det blåser i stykker blir disse spredt med vinden. Slik utgjør prosesjonslarvene et betydelig helseproblem for mennesker og dyr i områder der de er vanlige.

Prosesjonslarvene vanlig i Spania

I Spania er disse larvene den største trusselen mot bestanden av pinjetrær etter skogbranner. To biologer, Richard Armstrong og Edward Watkin, har fortalt om et eksperiment de gjorde med prosesjonslarver. De liker jo å gå på rekke og rad og følge dem som går foran. Forskerne tok en leirkrukke som inneholdt en plante, og på kanten av krukka plasserte de larver, mange larver, langs hele kanten. De små larvene gikk rundt og rundt på krukkekanten en hel uke. Ikke en eneste gang tenkte de på å bryte ut av rekken, gå inn på jorda og spise av planten. Til slutt døde de av utmattelse og sult. Hadde én prosesjonslarve latt være å følge mengden, og i stedet brutt ut for å gå til matfatet, hadde de andre larvene fulgt etter.

Prosesjonslarvene spytter ikke 3 meter

Med disse larvene følger det dessverre også en del myter. Det er ikke riktig at de spytter 2-3 meter. Det er ikke nødvendig å skape uberettiget frykt for disse småtassene, men nysjerrige hunder kan få problemer. Hos dyrlegen kan du få kjøpt en motgift du straks må bruke dersom uhellet er ute. Ta den lille flasken med på tur. Motgiften vil hindre at hundens slimhinner hovner opp og i verste fall fører til kvelning. Har du en turrute, kan du også ta med deg en flaske innsektsspray og dusje de nøstene du kommer til. Du vil ikke få problemer med myndighetene. De prøver så godt de kan å fjerne dem selv.


Leave a Reply

Your email address will not be published.