Te for god helse

Her vil vi skrive om te generelt og om grønn te spesielt. Om dens gode egenskaper, blant dem de kreftbekjempende. Grønn og svart te produseres på forskjellige måter og får derfor helt forskjellige egenskaper.

I Asia drikkes det nesten bare grønn te. Svart te er fortsatt vanligst i Vesten. Grønn te derimot, har blitt en helt naturlig del av det asiatiske kostholdet , både for nytelsen skyld men også fordi det hevdes at grønn te hjelper på en rekke forskjellige sykdommer. Grønn te har en svært beroligende effekt. Lag deg en grønn te og prøv selv. Finn en te som du liker smaken på og trives med. Det finnes veldig mange smaker og kvaliteter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Grønn te er den tesorten som blir minst forandret i produksjon. Først plukkes bladene og de ristes lett. På den måten oppstår det ikke gjæring og fargen på teen bevares. Så blir tebladene avkjølt og tørket.Svart te blir produsert noe annerledes. Bladene plukkes og visnes ved at de varmes opp. Vanninnholdet reduseres og det skjer en gjæringsprosess. Denne avbrytes på et tidspunkt og det svarte fargestoffet dannes.

Til slutt ristes teen og fuktigheten fjernes i den svarte teen. Forskjellen på de to produksjonsmetodene er følgende: Polyfenol i ferske tebalder har kreftbekjempende egenskaper, ved okisdering blir nesten hele det krefbekjempende potensialet eliminert. Grønn te, i motsetning til svart te, blir ikke utsatt for oksidering og har derfor et mye større k reftbekjempende potensial. Grønn te skal trekke helst i 8-10 minutter. Bruk aldri kokende vann. La vannet være noe avkjølet ca. 70-80 grader Celsius. Da får du mest ut av de gode stoffene som er i grønn te. Tebladene kan brukes flere ganger.

Kineserne fyller på varmt vann opp til 2-3 ganger i den samme koppen med teblader. Smaken er like god andre og tredje gangen du fyller på vann. Drikk gjerne fl ere kopper grønn te hver dag. Drikk den nytrukket spredt utover dagen.
Men Grønn te har fått konkurranse fra den hvite teen. Begge typene stammer fra samme plante, men den hvite teen er basert på friske vårskudd, mens den grønne er fremstilt av eldre blader.

Flere forskere har sett på om de ulike høstingstidspunktene gjør noen forskjell, og konklusjonen er klar: Hvit te har klare fortrinn. Det gjelder spesielt innholdet av immunforsvar-sstyrkende katekiner, men også teobromin og andre sunne plantestoffer, som bl.a. er bra for munn- hygienen. Te hjelper også til med å holde knokler og ben i hoftene sunne og sterke. Det viser en ny undersøkelse fra Australia.

Hos de 1027 kvinnene som var med i under-søkelsen, inneholdt hoftebena 2,8 prosent mer mineral hos tedrikkerne enn hos de kvinnene som ikke drakk te. Mineral-tettheten i knoklene er et mål på skjelettstyrken og risikoen for å utvikle benskjørhet. En annen nyhet påstår at kvinnelige tedrikkere har en langt lavere risiko for å utvikle kreft i eggstokkene s a m m e n – lignet med kvinner som ikke drikker te hver dag. Me l d i n g e n kommer på bakgrunn av en ny, stor undersøkelse der over 61 000 kvinner m e l l o m 40 og 76 år har svart på spørsmål om matvanene sine.

Forskerne fulgte kvinnene gjennom 15 år og fant ut at to kopper te hver dag reduserer risikoen for kreft i eggstokkene med 46 prosent, mens en enkelt kopp te senker risikoen med 24 prosent.

Konklusjon: Te er generelt sunt.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.