Tapas – småretter

Tapas, eller rett og slett småretter, er en god måte å spise på da du kun forsyner deg med det du har lyst på og orker. Det er nesten ingen grenser for hva du kan lage i småbiter og sette på tapasbordet. Vi kommer med noen ideer til deg, så kan du selv utvikle og endre etter dine ønsker og behov. Bruke flere av disse rettene sammen som et hovedmåltid, eller en av dem som en forrett. En eller flere av disse utgjør også et godt kveldsmåltid.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Agurkkanapeer
En morsom måte å servere små munnfuller på. Varier hva du legger oppå etter både din smak og hva du måtte ha i huset.

1 salatagurk
Creme fraiche
Salt, pepper
Sitronsaft
Kaviar
Reker
Laksestrimler
Eller skinkestrimler
Noe grønn urtepynt

Skjær først agurk i skiver og del disse i to. Plasser de som stjerner på små asjetter. Ha litt salt og pepper samt sitronsaft i creme fraichen, og legg litt i midten av hver stjerne. Legg også i stjerneform strimler av skinke eller laks, reker og kaviar. Pynt til slutt med en grønn dusk på hver stjerne. Server umiddelbart. Kalkunfilet med marinerte plommer. Her bruker vi ingefær som gir ekstra god smak på kjøttet. Denne blandingen med marinerte frukt, enten du bruker fersken, aprikos eller plommer kan fint serveres som tilbehør til annen mat også. Passer ypperlig blant annet til grillmat.

Bollignos
Gode friterte små munnfuller med fisk og mye annet godt. Disse er garantert vellykkete på tapasbordet.

200 gram klippfisk, vannet ut i 48 timer
100 gram god gulost, i små terninger
1 egg
1 fedd hvitløk, skivet og fritert
200 gram mandelpoteter
Salt, pepper
2 ss ekstra virgin oliveolje
Hvetemel
Olje til frityr

Vann først klippfisken i 48 timer. Kok den deretter opp og avkjøl. Vei opp 200 gram fisk. Ha fisk og hvitløk i foodprocessor til finhakket. Skrell potene og kok dem møre. Damp dem lett og mos dem fint. Bland deretter klippfisk, potetmos, salt, pepper, oljen og osten. Tilsett egget og kjør i foodprocessor til en farse. Form deretter små boller og rull dem i hvetemel. Friteres på middels varme. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune. De kan serveres alene eller sammen med andre retter.

Kalkunfilet
ca 400 gramIngefærsaus:
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ss søt chilisaus
1 ss kinesisk soya
1 ss fersk ingefær, revetMarinerte plommer:
½ dl sukker
1 dl vann
½ vaniljestang
1 stjerneanis
5 plommer

Stek kalunskivene noen minutter på hver side. La de hvile litt i pannen. Bland sammen alle ingrediensene til ingefærsausen og pensle denne over kalkunskivene. Kok opp sukker, vann, splittet vaniljestang og stjerneanis. Del plommene i litt store biter og legg i blandingen. La det gjerne stå noen timer, eller over natten. Del kalkunskivene i passe store biter og legg en eller flere plommebiter på hver kalkunbit. Pynt med urtegrønt på toppen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Appelsin- og hvitløksmarinert ost
Her har du en morsom og god liten sak som gjør seg godt på mange slags bord, og som tilbehør. Den passer like godt til grillmaten som til tapsbordet.

1oo gram god gul/hvit ost, i små treninger
50 gram valnøttkjerner, i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
Skallet av 1 appelsin, revet
Litt salt
¼ ts cayennepepper

Noe friske urter, for eksempel timian, 2 dl ekstra virgin olivenolje. Bruk et glass som rommer minimum 3 dl. Ha i ost, hvitløk, skall av appelsin, timian, og krydder i glasset. Hell oljen over og la det stå og trekke kaldt minst 1 døgn.


Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.