Sydenrussen i Spania

Russetiden er for mange høydepunktet i ungdomstiden. Det brukes masse penger og tid i forkant av 17 dager med festing og nye og gamle tradisjoner. Men hvordan er det å feire russetiden i Spania?

TEKST: HANNE EIDE

Anita Eide og Kristine Ljostveit er to elever som snart har fullført vg3 ved Den Norske skole Costa Blanca i Alaz del pi. De er i full gang med forberedelsene til russefeiringen som offisielt starter den 1. mai.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

”Den største forskjellen er nok at vi ordner våre egne arrangementer her på skolen. Med så få russ er det ingen offentlige treff og samlinger sammen med medruss,” sier Anita. Med drøyt 30 russ blir det jo ikke så mange å dele festlighetene med.

Kristine er enig, så den 3. mai tar hun turen til Norge for å delta på landstreffet i Stavanger. Anita legger til at de heller ikke har ordnet seg russebiler. Begge jentene er enige i at økonomisk sett er russefeiring i Spania en stor fordel. ”Selv om vi går glipp av russebilen, som på mange måter er et symbol på russetiden, sparer vi jo masse penger på å la være. Festing, som er russetidens beste venn, er jo også mye billigere her enn i Norge,” sier Kristine. Russeklær derimot har elevene skaffet seg, og russekort er også en selvfølge.

Anita og Kristine er ikke helt sikre på hvordan spanjolene vil reagere på russefeiringen, da de fleste ikke engang vet hva dette er. Anita presiserer at de skal jo ikke være en plage for noen, så de håper feiringen blir godt mottatt. Noen rare blikk må de regne med når de skal ta de ulike russeknutene, som er en av de viktigste tradisjonene ved russefeiringen. En av årets oppgaver for russen er å selge stein på stranda.

Kristine ble i år valgt av sin klasse til å være russepresident. ”Det er en ære å ha blitt valgt til russepresident. Det er en del som skal fikses og ordnes, men det er bare kjekt. Det er fint å vite at folk setter sin tillit til deg, og jeg ser virkelig frem til en bra russetid.”

Det er ikke mange dagene til jentene skal ta på seg de røde russeklærne og feire at mange år med skole er overstått. Selv om de innrømmer at de gruer seg litt til å gå med langbukser i den varme Spania-sola. Og om du kommer over en steinselger med rød bukse, vil nok en handel bli satt stor pris på av glade russ.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.