Sunn mat i Spania og det berømte vinglasset

Etter å ha bodd en stund i Spania har det slått meg hvor enkelt det hadde vært å bli usunn og lat her. For her kan det jo være billigere å gå ut å spise på restaurant enn å lage seg et måltid hjemme. Næringsbehovet til enhver er enkel matematikk: energi inn – energi ut = overskudd eller underskudd. Så hvilken type energi trenger man?

Tekst: Espen Dyngen

Hverdagens aktivitetsnivå betyr mye for energibehovet, i tillegg til genetisk metabolisme og muskelmasse. Muskler forbrenner energi, de er selve forbrenningsmotorene. Mye muskler gir høy hvileforbrenning og effektivt stoffskifte. Kroppens muskelmasse kan forandres om man går inn for det, det blir som å skru opp effekten på fyrkjølen noen hakk dersom man trener styrke. Alle behøver en viss mengde karbohydrater daglig, men for mye av feil type, kan gi problemer med fedme, hjerte- og karsykdommer, og diabetes type 2. Raffinert sukker i fast eller flytende form er verste sort!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Proteiner er kroppens sistevalg som energikilde, fordi de tar så lang tid å bryte ned før de kan nyttegjøres. Denne prossessen forbruker mye energi, og kan øke forbrenningen litt i seg selv. Alt av kjøtt, fisk, fugl og belgfrukter er gode proteinkilder. Melk også, for de som tåler det. Alle kan trygt øke proteininntaket sitt uten frykt for å legge på seg.

Riktig type fett er med på å styre og opprettholde livsviktige prosesser i kroppen, bl.a. selve fettforbrenningsevnen, kolesterolnivåene, og hormonbalansen. Det skumle fettet, som alle advarer mot, er det mettede fettet, frityrfett og det som blir hardt i kjøleskapet.

Vitaminer fra frukt og grønt er noe vi vanskelig kan få i oss nok av. Alkohol er en gift som ikke har noen positive egenskaper for kroppen vår. Små mengder klarer vi fint å komme uskadd gjennom, men når glasset blir til flaske, og flaske blir til flere, da forgiftes systemet vårt kraftig, og kan bl.a. gi alvorlige forstyrrelser av hormonbalansen. Men for all del, rødvinglasset alene er ingen fare, tvert imot har det vist seg å være godt for blodsirkulasjonen og blodårene.
Leave a Reply

Your email address will not be published.