Stor skiguide i Spania

Dersom du søker etter snø og skimuligheter, kan du titte litt her. Du trenger ikke reise så fryktelig langt. Et par timers kjøring fra Valencia nordover, eller Sierra Nevada sørover. For øvrig vrimler det av skisportsteder i Pyrineene. Vi har tatt med noen av dem. 

Sierra Nevada
Sierra Nevada finner du i den sørlige delen av Spania i Penibéticofjellet, Granada. Sierra Nevada er regnet som Sør-Spanias største skiresort. Alle som liker å stå på ski, nybegynnere og eksperter, vil få lyst til å komme tilbake hit. Et besøk er nok for å forstå at dette dreier seg om et av de beste stedene for skisport som finnes.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Kan du se for deg å svinge deg nedover et heng, med solstråler i ansiktet, mens du ser utover et glitrende vakkert naturreservat? Du behøver ikke bruke fantasien; du kan nemlig oppleve det selv i dette helt spesielle vinterlandskapet i Granada.

Det dreier seg om Europas sørligste alpinanlegg, sør i Andalucía, mer enn 3300 meter over havet. Nettopp disse geografi ske forholdene er det som skaper de ideelle værforholdene for skisport: store deler av sesongen består av vidunderlige soldager. Hvis du er blant de vågale anbefaler vi deg løypene la Laguna og el Veleta. De har så stor høydeforskjell at man på en klar dag kan se havet og kysten på begge sider av Middelhavet. En fantastisk utsikt som det er verdt å ta med seg som et minne. Sesongen går ut april.

Kontaktinformasjon:
Sierra Nevada
Sierra Nevada, Ofi cina Central
Plaza de Andalucía s/n
18196 Granada
http://www.sierranevadaski.com


Cerler
Cerler finner du i Pyreneene i Benasque i provinsen Huesca, ikke så langt fra Zaragoza. Skiheisen kan ta deg med opp til 2600 meter. Stedet er delt inn i tre områder, Ampriu, Cerler og Rincón del Cielo. 18 heiser, hvorav 9 stolheiser og 56 løyper sørger for at du kan prøve nye muligheter hele tiden. Heisanlegget har en maksimal kapasitet på over 21.000 skiløpere pr time.

I tillegg til alpinløypene, finner du eget half-pipeanlegg og langrennsløyper. Skulle værgudene slå seg vrange og være gjerrige på snøen, står 200 snøkanoner klar for å dekke området. På stedet finner du skiskole med 60 instruktører i alpin, snowboard, kulekjøring og telemark.

Cerler skiresort i Spania

Kontaktinformasjon:
Cerler
Estación de Esquí de Cerler.
Telesilla B-1. 22449 Cerler.
http://www.cerler.com


Baqueira
Baqueira Beret finner du i Aranfjellet i Pyreneene i provinsen Lleida. Heisene tar deg med opp til 2500 meter over havet, og anlegget er delt inn i fire: Baqueira, Beret, Bonaigua og Pallars. 33 heiser og 69 alpinløyper gir gode variasjonsmuligheter. Anlegget er virkelig stort og heisanlegget har en kapasitet på hele 56.000 skiløpere pr time.

Dette anlegget er for øvrig den spanske kongefamiliens favorittplass. En kort langrennsløype på 7 kilometer tilbys den som foretrekker det sikre. Sesongen varer ut april.

Kontaktinformasjon:
Baqueira – Beret.
Oficina de Baqueira Beret.
Apartado 60. 25530 Vielha – Lleida.
http://www.baqueira.es


Espot Esqui
Espot Esqui er blir spesielt satt pris på av skisportentusiaster som ønsker å slippe endeløse køer og kunne gå for seg selv. Dette er et typisk familiested, godt beregnet også på mindre barn, med sjarmerende løyper omgitt av skog. Maks høyde 2500 meter over havet. Du finner Espot Esqui i Lleida-provinsen, kjør mot Barcelona og ta av mot Lleida. Stedet ligger nydelig til ved nasjonalparken Parc Nacional d¿Aigüestortes, for øvrig den eneste nasjonalparken i Katalonia. 7 skiheiser og 89 snøkanoner.

Kontaktinformasjon:
Espot Esquí.
Oficina Espot
Ctra. Barraber, s/n. 25597 Espot
http:// www.espotesqui.com


Masella
Masella. Denne finner du også i de katalanske pyreneene, og er det nest største etterBaqueira-Beret på den spanske siden av pyreneene. Det er kort vei til Andorra og 17 mil til Barcelona. Stedet er kjent for å ha flere soltimer enn alle de andre skistedene i dette området. Det kan imidlertid bli trangt om plassen fordi det kommer mange dagturister fra Barcelona. Du finner 37 alpinløyper her, hvorav rundt 80 prosent av dem går gjennom skogen. Mange sammenlikner derfor stedet med amerikanske Rocky Montains. 290 snøkanoner gir god snøgaranti. Stedet har to skiskoler med til sammen 65 instruktører.

Kontaktinformasjon:
Masella.
Estación Esquí de Masella
17538 Alp.
http://www.masella.com


Formigal
Formigal finner du i hjertet av de spanske pyreneene. Stedet ligger på 1500 meter over havet, og heisene tar deg opp til 2250 meter. Stedet er delt inn i fire områder: Valle Tres Hombres-Sextas, Valle de Izas-Sarrios, Valle Anayet og Valle Portalet. Dette er et stort sted med en heiskapasitet på 37.000 skiløpere i timen. Du har 91 løyper å velge blant. Langrennsentusiaster har to gode muligheter. Landsbyen El Formigal ligger 170 kilometer nord for Zaragoza og 380 kilometer nordvest for Barcelona. Egen skiskole med 50 instruktører. I nedbørsfattige perioder sørger 109 snøkanoner for hvit bakke. Stedet blir betegnet som rimelig i forhold til mange andre steder.

Kontaktinformasjon:
Formigal.
Estación de Esquí Formigal.
22640 Formigal.
http://www.formigal.com


Javalambre
Javalambre. Du trenger ikke reise veldig langt for å finne snø og muligheter for skisport. Bare en times kjøring fra Valencia finner du Javalambre. Et moderne anlegg som ble åpnet i 1995. 95 snøkanoner hjelper til med underlaget, og nå, midt i januar, er snødybden målt til over meteren. Du finner 6 kilometer fordelt over 7 alpinløyper. Løypene starter på 2000 meter over havet. Selv om stedet må betegnes som lite, har det likevel egen skiskole med 15 instruktører. En god mulighet for deg som bor i Valenciaregionen og som ikke orker å legge ut på langtur.

Kontaktinformasjon:
The JAVALAMBRE Ski Resort
Camarena de la Sierra – TERUEL.
http://www.javalambre.com


Valdelinares
Valdelinares finner du i Sierra de Gudar i regionen Aragon. Denne tilhører gruppen av de minste skisportstedene i Spania, men vi tar den med fordi det er forholdsvis kort vei fra Valencia. Området er flott, stort sett uberørt av internasjonal turisme. Du finner 8 løyper her, og et heisanlegg med tre stolheiser og fem stroppheiser. Skiskole, kafeer og utleie av utstyr gir deg muligheten for å stå på ski, bare 150 kilometer nordvest for Valencia. Stedet blir stadig mer populært blant tilreisende fra Aragon, Valencia og Katalonia. Dette stedet ligger ikke langt fra Javalambre, som vi har beskrevet et annet sted i denne guiden.

Kontaktinformasjon:
Valdelinares. 44413 Valdelinares
http://www.valdelinares.com

Denne skiguiden er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 1 i 2009.
Leave a Reply

Your email address will not be published.