Stor etterspørsel etter engelsk butler i utlandet

Tjeneryrket forbindes med engelsk aristokrati. Mens det i lengre tid har vært en nedgang i denne servicebransjen i England, har etterspørselen etter engelsk butler økt i andre land som Kina, Russland og Midt-Østen.

Tekst: Bente Puig

Disse landene har en økt andel nyrike som viser status ved å ansette tjenere. Det har blitt en mote i rikere kretser å ansette engelsk butler. Siden etterspørselen er større enn tilbudet av utdannede tjenere, kan lønnsnivået for en engelsk tjener være helt opptil 185 000 euro per år. – Mennesker med penger i land som Kina søker det de ikke har for å oppnå prestisje. De vil imponere gjester og venner ved å ha en engelsk butler, sier Sara Vestin Rahmani, direktør ved Bespoke Bureu, byrå for utdannelse av servicepersonell på høyt nivå. Pågangen på kursene ved byrået er så stor at det ikke er ledige plasser før i januar 2014. De siste tolv månedene har byrået utplassert 350 tjenere rundt om i verden, dobbelt så mange som året før, og fire ganger så mange som i 2010.

I England i dag finnes omlag 100 000 tjenere. En tjener i England tjener mellom 37 000 og 99 000 euro avhengig av erfaring. I utlandet kan de tjene helt opp til 185 000 euro. Den pensjonerte tjeneren Gary Williams startet International Butler Institute for noen år siden. Ved instituttet har de registrert en oppgang på 25%, og har nå åpnet tre fi lialer i Asia for å etterkomme etterspørselen. Han mener at det i dag er en fin linje mellom tjener og personlig assistent.

Tjenerene må ofte utføre personlige oppgaver som å lese emails og booke billetter for sjefen. På den engelske kongefamiliens hjemmesider utlyser dronningmoren stilling som dronningens personlige tjener ved Buckingham Palace. Høflighet, nøyaktighet og interesse for detaljer er et absolutt “must” for denne stillingen som også omfatter renhold og orden i de kongelige boligene, behandling av antikviteter og assistanse for kongefamilien og deres gjester. Lønnen er 17 688 euro i året pluss bonusordninger. Dronningmoren bor ikke bare på Buckingham Palace. Hun alternerer mellom alle sine boliger, og søkeren må være forberedt på å stå til tjeneste ved alle disse boligene dronningmoren oppholder seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.