Stille protest mot moms på diskotek i Spania

“Salvemos la música y la noche” (vi vil redde musikken og kvelden). Dette er slagordet til protesten som ble gjennomført lørdag 27. juli ved 500 diskoteker landet over. Det ble protestert mot 21% moms på diskoteker. Det er forbundet for turisme og fritid i Madrid, PRONOCHE, som sto bak protesten.

Tekst: Bente Puig

– Vi søker støtte hos folket for å beskytte kultur og underholdning, sier talsmann for PRONOCHE Vicente Pizcueta. Forbundet melder at siden krisen startet, har 800 av totalt 4500 diskoteker stengt dørene. 400 av dem har stengt de siste 12 månedene. – Momsøkningen var det siste som manglet etter røykeloven og de nye reglene for uteterrassene, sier talsmannen.

Nedgangen i bransjen gir negative resultater i spansk økonomi tilsvarende 0,6% BNP, eller 6 milliarder euro. Også arbeidsmarkedet for ungdom blir berørt, da utelivet er spingbrettet til arbeidslivet for mange. Gjennomsnittlig alder på ansatte i utelivsbransjen er 27,4 år, og 44,9% (150 000) av de ansatte er under 25 år. Utelivsbransjen karakteriserer denne sommeren som en katastrofe på grunn av dårligere salg og musikkfestivaler som FIB, DR Music og Planet Babylon som trekker publikum vekk fra utelivsbransjen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Festivalen El Primavera Club melder at de flytter festivalen fra Barcelona og Madrid til Portugal og Frankrike. Showene på Ibiza med kjente DJs som Davis Guetta, kan for første gang i historien melde at de ikke har hengt opp en eneste plakat med «full booket» denne sommeren. Det blir ikke bare med protesten 27. juli. Den 21. i hver måned er det planlagt samme protest. – Vi vil at stadig flere utesteder knytter seg til protesten, og at vi innen september teller ett tusen, sier talsmannen.
Leave a Reply

Your email address will not be published.