Spanske tradisjoner er dyreplageri

Den eldgamle tradisjonen i Spania hvor man henger veddeløpshunder som har klart seg dårlig fortsetter den dag idag.

Av Tom Bjørnø

WSPA anslår at tusenvis av spanske greyhounds (galgos) blir hengt hvert år, etter endt sesong. Hunder som ikke lever opp til sin eiers forventing avlives ofte på brutalt vis. Typisk kan de bli hengt i et lavt tre, slik at bakbena så vidt når ned i bakken. Dette sikrer en langsom og pinefull død. De blir også funnet utsultede,uttørkede uten vann og mat,bundet til en busk. Andre er misshandlet fysisk,før de blir forlatt. Og noen blir bevisst hengt etter halsen,så lavt at de akkurat får bakbena i bakken,og må kjempe lenge,før de omkommer av kvelning. Hunder risikerer også å bli steinet til døde, bundet med kort bånd til et tre for å sulte i hjel, druknet eller kastet ned i en brønn, hvor man også tenner på dyrene.

Hundene avles utelukkende for harejakt og veddeløp. Hundetorturen skjer også før jakt- eller løpssesongen. For at hundene skal jakte og løpe godt og fort, stenges de gjerne inne i små bur noen dager før jakten. Dette er for å vekke instinktet i dem før de tas med på jakt. Da blir de enda ivrigere etter å få tak i et bytte. Harejakt med hunder, som konkurrerer innbyrdes, er lovlig i Spania og finner sted i de fleste landdistrikter særlig i Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Extremadura og Andalucia. Jakten foregår over åpent terreng og hundene deltar i veddeløpene ca. to ganger i uken. Sesongen går fra oktober til januar. Tradisjonelt ble de spanske galgos hundene eid av de aller fattigste og brukt til å jakte på harer. Når de ikke lenger var velegnede til å jakte, ble de avlivet. Ofte på billigst mulig måte, ved henging. Hundene skifter ofte eiere blant jegerne og har liten økonomisk verdi. Resultatet er at man anser ikke jakthundene for å være ”dyr” – men mer en ”ting” man skiller seg av med, når man ikke lenger har bruk for den.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hundene blir brukt som veddeløpshunder fra de er ca. 12 måneder gamle. 50% av hundene dør etter første sesong, dvs. når de er omkring to år. Deres diett består som regel kun av brød, sukker og vann. WSPA (World Society for the protection of animals) fore-tok så tidlig som våren 2002 en under-søkelse på hvordan disse gamle skikkene fortsatt praktiseres i Spania. Spania har et rykte for grusomhet mot dyr som gjorde at regjeringen innførte en dyrevernslov i 2005. Unntatt fra lovern er tyrefekting og dyrehold. Noen effektiv lov for å stoppe de beskrevne hundedrapene har den til nå ikke vært. En av Storbritannias mest seriøse aviser, The Observer gjenga for en tid tilbake påstander fra dyrevernere om at spanjolene henger, drukner eller forgifter 50.000 “dårlige” myndehunder hvert år. Det er nettopp en redningsgruppe for galgoer, SOS Galgos som satte fram påstandene. Scooby – en spansk dyrevern-organisasjon, driver et internat, hvor jegerne kan avlevere hundene uten kostnad. Deretter forsøker Scooby og omplassere hundene til nye og gode hjem.. Scooby gir håp til de hundrevis av hundene som hvert år innleveres til internatet – hunder som ellers ville lidd en langsom død i form av hengning! Nå er det startet en egen underskriftkampanje mot dette skrekkelige dyreplageriet: http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=1509.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr. 2 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.