Spanske politikere frykter “escraches” på døren

På nyhetene hører vi om “escraches”, det nye fenomenet som spanske politikere nå frykter og får politibeskyttelse for. Escrache er et argentinsk slang-uttrykk for “fordømmelse”. Nylig fikk en politiker besøk på døren av en mann kledd i brudekjole, i selskap med to andre menn iført fangedrakter.

Tekst: Bente Puig

Mannen i brudekjole forklarer valg av antrekk med at han vil stå for en vakker protest, og ikke noe voldelig eller brutalt. Denne varianten for “escrache”- demonstrasjon er unntaket, da demonstranter de siste ukene har klistret opp plakater og ropt slagord ved dørene til flere spanske politikere i protest mot utkastelser ved mislighold av boliglån på grunn av arbeidsløshet.

Den spanske boligboblen sprakk fullstendig i 2008, og førte landet ut i en økonomisk krise ingen har sett maken til. Siden da har spanske domstoler fullbyrdet over 250 000 utkastelser. Bare i 2012 ble i overkant av 75 000 familier kastet på gaten. Statsminister Mariano Rajoy reagerer kraftig på den nye dreiningen i måten å demonstrere på kalt
“escraches”: “vi har alle rett til å slåss for det vi står for, men dette er udemokratiske metoder”.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Grasrotbevegelsen PAH, Plattform for gjeldsofre, mener dette er en følge av politikernes manglende vilje til å hjelpe de svakerestilte i samfunnet. “Politikerne ønsker ikke å endre loven om boliglån. De kriminaliserer oss og kaller oss terrorister”, sier PAH-advokat Manuel San Pastor.

Bevegelsen har oppnådd å få nasjonalforsamlingen i Madrid til å vurdere innføring av “dacion en pago” som gjør at gjeldsofferet blir gjeldsfri når banken tar over boligen. Samtidig mener innenriksminister Jorge Fernández Díaz at de som deltar i “escrache”-aksjoner bør bli pågrepet og straffet. Dette har ført til negative reaksjoner i politiets fagorganisasjon som nå forbyr politibetjenter å bruke ordet “escrache”.

PAH reagerer også kraftig på politikernes holdning da demonstrasjon er en internasjonal folkerett. Plattformen reagerer også kraftig på PP-politikernes forsøk på stigmatisering av demonstrantene “for bruk av “nazi”-metoder”, uttalelser som politikerne i ettertid har beklaget.

Den spanske avdelingen av Amnesty International (AI) ber i et skriv visepresidenten, Soraya Saenz de Santamaría, om å
bremse “angrepene” på plattformen PAH, og minner om at fredelige demonstrasjoner er en internasjonal folkerett.
CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler