Spanske helligdager

Det er ikke alltid like lett for oss nordmenn å holde styr på de spanske helligdagene. De fleste spanjoler er katolikker og den katolske kirke har noen helligdager som ikke vi kjenner så godt til. Oversikt over spanske helligdager som gjelder fro hele Spania.

Tekst: Bente Puig

Helligdager i Spania

Blant annet er 15.august en helligdag her i Spania, det er da minnedag for jomfru Marias himmelfart. I Spania blir dagen markert med gudstjenester og enkelte steder er det religiøse parader i gatene og fyrverkeri. For mange katolikker er den dagen Jomfru Maria ble tatt opp til himmelen viktig, og blir av mange sett på som Jomfru Marias himmelske fødselsdag. Hennes mottakelse i himmelens herlighet er sett på som symbolet på det løftet Jesus ga til alle kristne at de skulle bli tatt imot i Paradis.

15.august var også en merkedag i Norden, og dagen er merket av på primstaven med et innrammet kors. En primstav er en stavformet religiøs kalender laget av tre. På denne dagen ba folk til jomfru Maria om at det ikke skulle bli uår.

I tillegg til offentlige nasjonale helligdager, finner vi også regionale og lokale festdager. Nesten hver enkelt by i Spania har sin egen fest. Da stenges butikker og offentlige kontorer, og byen blir pyntet til fest. Da er det parader med sang, musikk og dans i gatene. Og det hele avsluttes gjerne med et stort fyrverkeri. Det er verdt å få med seg en lokal fiesta i løpet av sitt opphold i Spania.

Helligdager som gjelder for hele Spania er:


1.januar: 1.nyttårsdag
6.januar: hellige tre kongers dag
19. mars: St. Josefs dag
1.mai: arbeidernes internasjonale kampdag
25.juli: St. Jakobs dag
15.august: Jomfru Marias himmelfart
12.oktober: Spanias nasjonaldag
1.november: Allhelgensdag
6-desember: Grunnlovsdagen
8. desember: Jomfru Marias Unnfangelse
25.desember: 1.juledag
Bevegelige helligdager: Skjærtorsdag, langfredag og 2.påskedag (bare i Catalonia)

Leave a Reply

Your email address will not be published.