Spanske forskere har funnet molekylet som sprer HIV

Spanske forskere har identifisert molekylet som gjør at HIV-viruset sprer seg i kroppen. Funnet er revolusjonerende og nøkkelen til utvikling av ny og effektiv medisin for HIV-rammede, samt utvikling av vaksine mot AIDS.

Tekst: Bente Puig

Studien som ble utført ved forskningsinstituttet Investigación y Estudios Avanzados (ICREA) i Cataluña viser at HIV-viruset er dekket av molekyler, kalt gangliosider, som hjelper HIV-viruset å penetrere de dendrittiske cellene i kroppen. Det er disse cellene som tar opp viruset og bringer det med seg til lymfene og immunsystemet blir angrepet. – Med denne oppdagelsen klarer vi å forhindre kontakten mellom molekylene og de dendrittiske cellene og forhindre spredning av HIV-viruset, sier lederen av forksningsprosjektet Javier Martínez-Picado.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Forskergruppen arbeider nå med å utvikle et medikament som har akkurat denne effekten. Et slikt medikament vil være mer stabilt og effektivt enn dagens medisiner for HIV-smittede. Forskergruppen arbeider også med å utvikle en medisin som kan kurere HIV-smitten, noe som hittil ikke har vært mulig. Dagens medisiner bremser utviklingen av HIVviruset, men klarere ikke å utrydde det 100%. Enkelte deler av menneskekroppen er immun mot medisinene, slik som lymfene som lagrer viruset. På verdensbasis er 34 millioner mennesker smittet av HIV, og mange utvikler AIDS, spesielt i utviklingsland der behandllingsmulighetene er begrenset.

I Spania dør svært få av AIDS, og sykdommen anses ikke for dødelig. Den anses for å være kronisk, og en AIDS-syk person kan leve like lenge som en frisk person. AIDStilfellene har økt med 17% de siste ti årene. En av fi re smittede vet ikke at de er smittet.
Leave a Reply

Your email address will not be published.