Spansk jul med palemesus og bølgebrus

Leter du godt nok, så finner du den. Det er julestemningen jeg snakker om. Den har en tendens til å glimre med sitt fravær under den spanske solen, der svaiende palmer og brusende bølgene lager forvirring i årstidene.

TEKST: BENTE PUIG

På Carrefour spilles julemusikk over høyttalerne, hyllene bugner av turron (spansk julegodt), og julepynt lager et vakkert fargespill hylle opp og hylle ned. Kanskje arrangerer kommunen du bor i førjulskonsert eller en juleoppsetning som vekker julehyggen i deg. De skandinaviske kirkene har også juleforeberedelser i form av juleverksted og julemesser.

El Corte Ingles er kjent for sine fasadedekorasjoner, med tusenvis a lyspærer som danner vakre julemotiver. I Alicante har du hele tre Corte Ingles å velge mellom, og her er det ikke bare fasaden som er pyntet til jul. Vareutvalg og dekorasjon bærer også preg av høytiden.

Ekte skandinavisk jul blir nok noe avslepet i kantene under solens land. Her handler det om å søke alternativt, og innlemme spanske tradisjoner i julefeiringen. Gjør man det, vil man omsider få den rette julestemningen. Skal man gjøre det på spansk vis, starter ikke julen før den 22. desember med de foreldreløse barna som synger julelotteriets tallkombinasjoner. Da er det jul i de spanske hjem!

Alle tv-apparater står på maksimum volum, og forhåpningsfulle deltakere håper på storgevinst i verdens største julelotteri. Noen tar til og med turen til byen Sort i de spanske Pyrineer for å kjøpe lodd. Som navnet tilsier (Sort betyr lykke), er dette stedet å kjøpe julelodd. Det er her det selges flest julelodd i hele Spania, og også dermed der det er flest vinnere.

I fjor solgte lotteriutsalget i Sort julelodd for 19 millioner euro. Hver lodd koster 20 euro, så da kan man jo bare regne. Og for ekstra hell og lykke skal du aller helst stryke loddet mot den lykkebringende gullheksen som står utenfor lotteriutsalget i Avenida Generalitat 13 i Sort.

Julaften i Spania er, som i Skandinavia, familiefest med gavedryss og fremfor alt god mat, og dét i enorme mengder og variasjoner. En juleskinke står strategisk plassert på kjøkkenet med tilegnet stativ og sylskarp kniv. Olivenolje og brød er også sentrale ingredienser, og danner sammen med skinken den selsagte trio på ethvert tapasbord, også på den store dagen. Ja, du hørte riktig, det spises tapas på julaften. Den ene tapas´en etter den andre finner veien til matbordet. Tapas´en består gjerne av oster, potetchips, oliven, angulas (små-ål), stekte kjempereker, skinke, chorizo (paprikepølse/korv), carne en salsa (gulasj), ensaladilla rusa (russisk salat), ensalada de cangrejo (krabbesalat) og mye mye mer. Man er som regel mett før hovedretten kommer, som gjerne er en gedigen entrecot eller biff. Og når vi sier entrecot eller biff, ja, så er det bare entrecot eller biff, intet tilbehør!

Flere timer tilbringes ved matbordet sammen med nærmeste familie, og kanskje kommer innom en fjern slektning eller en nabo. Alle er velkomne i den spanske julefeiringen. Mange vitsemakere gjør stemningen lett, noen forener sine amatørstruper i et forsøk på “Noche de paz” mens andre svinger helene i en sevillana. Spansk fest er høylydt og stemningsfull frem til det begynner å nærme seg midnatt og “misa de gallo”. Dette er en midnattsmesse som holdes for å gå julen i møte og feire Jesu fødsel. Navnet stammer helt fra romernes tid når man i basilikaen Santa María la Mayor holdt midnattsmesse, rett etter hanen gol. Midnatt ble populært bare kalt for “canto del gallo” (hanens gal), og siden har messen båret dette navnet.

I skandinaviske hjem er vi vant med juledekorasjoner hvor juletreet er en selvfølge. I Spania er ikke juletreet like selvfølgelig, og slett ikke juledekorasjonen. Selv ikke en juleduk er å finne i den jevne spanjols hjem, enda mindre sølvbestikk og juleservice. Dog har mange en julekrybbe stående. Noen er små ferdiglagede krybber, andre store og vakre etter flere ukers nitidig snekring og montering. Man hører til og med på nyhetene om familier som gjør om et helt rom i huset til julekrybbe. Krybben er strategisk i katolsk julefeiring. Det arrangeres julekrybbeutstillinger og konkurranser i det ganske land hvor den heldige vinner går av med pengepremien. Det finnes også egne krybbemuseer som er åpne året rundt. I Alicante finnes det et krybbemuseum som drives av krybbeforeningen “Asociación de belenistas de Alicante” og rådhuset i Alicante.

Den ligger i gamlebyen i Calle San Agustin 3, og er åpen tirsdag til fredag fra 10.00 – 14.00 og 17.00 – 20.00, samt lørdager fra 10.00 – 14.00.

Og når vi er ferdige med julen, ja, så tar vi det en gang til. De som gikk glipp av julaften, få nemlig en sjanse til den 6. januar. Da feires de Hellige Tre Konger med parader og fiesta i gatene kvelden før. Dette var den egentlige julaften i de katolske land frem til resten av Europas gjorde innflytelse med sin julenisse og gavedryss den 24. desember. Cabalgata de Reyes 5. januar er noe en bør få med seg. Den mest spektakulære feiringen skjer i Alcoy og starter kl. 18.00 den 5. januar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.