Spansk film – en industri i fritt fall

Med stil og glamour poserte stjernene under blitsregnet ved den årlige fi lmfestivalen i San Sebastian i september, men bak fasaden skjuler det seg alt annet enn glitter og glans.

Tekst: Bente Puig

Den spanske filmbransjen har vært i fritt fall de siste årene. At Spania ligger på Europatoppen når det gjelder piratkopiering av fimer via internett har mye av skylden, men det gjorde ikke situasjonen noe bedre da regjeringen la frem et slanket statsbudsjett i april. Subsidier til det nasjonale filmfondet ble redusert med hele 35 prosent. Nyheten ble mottatt som et dødsbudskap av filmbransjen. Dermed ble også momsøkningen i høst alt annet enn godt mottat. Fra 1. september ble momsen økt fra 8% til 21% på kino, teater, museer og konserter. – Bransjen er på dødsleiet, uttalte presidenten i det spanske filmforbundet, Enrique González Macho.

Under første trimester i fjor ble det gjort 75 filminnspillinger i Spania. I samme periode i år ble det gjort 25, og siden har filmindustrien stått stille. Filmprodusenter begynner nå å se seg om etter andre land å spille inn filmer, land med rimeligere kostnader i Øst-Europa og Mellom-Amerika. Hollywood har lenge brukt Romania til filminnspillinger, som er blitt et filmmekka fremfor tidligere film-mekkaer som Tjekkia og Ungarn. Terry Gilliam, tidligere medlem av Monthy Pyton og en av Hollywoods anerkjente regissører, uttaler til spansk presse at han ofte bruker Balkan-landene til sine filminnspillinger.

– Etter kommunismens fall var det Praha, så Budapest, og nå Bucarest, sier han. Mange av de store skuespillerne og regissørene har gjort filminnspilling i Romania, som for eksempel Andy García, Sharon Stone, Jean Claude Van Damme, Nicolas Cage, Mickey Rourke, John Voigt Kevin Costner, Francis Ford Coppola,Miguel Ángel Muñoz og José Coronado. Romania har bra kvalitet på det
tekniske, og god infrastruktur for en rimelig penge.

De første utenlandske filmproduksjonene i Romania ble gjort på begynnelsen av 1990-tallet. Siden den gang har de bygget opp store studioer og platåer for filminnspilling med det siste og beste innen teknisk utstyr. I 2002 ble Cold Mountain med Jude Law og Nicole Kidman innspilt i Romania, en av historiens største filmproduksjoner i landet. I kjølvannet av dette har flere rumenske filmskapere dukket opp, og det er vanlig å se rumenske filmer presentert ved filmfestivalen i Cannes.

Utenlandske filmskapere berømmer Romania for sin varierte natur, og et bybilde som består av gammel kommunisme og moderne urbant liv. To timers kjøring fra Bucarest nordover kommer man til fjellkjedene i Transilvania med sine landsbyer og mange slott. Østover finner man den lange og uberørte kyststripen langs Svartehavet. Det er nettopp dette mangfoldet og prisen som tiltrekker utenlandske filmskapere til å gjøre opptak her.

Midt i landet, i provinsen Arges, ble mini-serien «Hatfields & McCoys» spilt inn med Kevin Costner i hovedrollen. Serien omhandlet to familier under borgerkrigen i USA. Serien slo alle rekorder i antall tv-seere, og vant Emmys i stor stil.

– Vi måtte til Romania for å spille inn denne amerikanske historien. Jeg vil takke filmforbundet som hjalp oss i Bucarest, uttalte den amerikanske skuespilleren når han mottok Emmy for beste hovedrolle i serien.

The End

Leave a Reply

Your email address will not be published.