Spansk ETA-terrorist levde i skjul i Norge

Det spanske ETA-medlemmet José Antonio Urrutikoetxea «Ternera», er oppført på USAs liste over verdens mest fryktede terrorister. 62-åringen har vært aktiv i separatisbevegelsen siden 1970-tallet, og er mest beryktet for sin deltakelse i planleggingen av terrorangrepet i Zaragoza i 1987 der 11 mennesker, hvorav 5 barn, døde i bombeeksplosjonen utenfor en av byens politistasjoner.

Tekst: Bente Puig

I 1989 ble «Ternera» dømt til ti års fengsel av franske myndigheter. Han ble utlevert til Spania og løslatt. Han stakk av før løslatelsen var ferdig behandlet i rettsvesenet, og har siden levd i skjul. Den spanske avisen El País hevder at «Ternera» nylig bodde på studenthjem i Oslo i to måneder sammen med ETA-toppene David Pla og Iratxe Sorzobal.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Årsaken til oppholdet skal ha vært at de ønsket en fredsdialog med spanske myndigheter med Norge som uoffisiell megler. Norske myndigheter ønsker ikke å kommentere saken, melder spanske aviser som hevder at de har fått opplysninger fra anonyme kilder i etteretningstjenesten og spansk UD. De melder samtidig at spanske myndigheter
ikke ønsket å gå i dialog med ETA-terroristene, og at de nå skal ha blitt utvist fra Norge.
Leave a Reply

Your email address will not be published.