Spansk elbil fiasko – SKIVEBOM FOR MILJØPLANENS HOVEDSATSNING

Mens den spanske regjeringen satser offensivt på elbiler, vender spanjolene ryggen til. De er rett og slett ikke interessert.

TEKST: BENTE PUIG

Når statsminister José Luis Rodriguez Zapatero la frem miljøplanen for nærmeste fremtid, sto elbilen sentralt. Regjeringen har lovt å bruke 80 millioner euro på subsidier ved kjøp av elbil ut hele neste år. Hver bil blir subsidiert med 6000 euro. Men spanjolene vender ryggen til, samtidig som bankene strammer til pengesekken enda mer enn før.

Dermed kan man kategorisere elbilsatsingen som en total fiasko til tross for Zapateros store ord ved lanseringen.
– Det spanske folk ønsker å kjøre disse bilene fordi de representerer en betydningsfull teknologisk og økonomisk endring som vil ha stor innvirkning på hele landet, uttalte Zapatero,
– bilene vil bidra til å redusere vår avhengighet av kostbar olje, og er også en mulighet fra et miljømessig synspunkt, spesielt for byer, der luftkvaliteten er svært følsom for utslipp fra transport.

Målet for 2010 var å selge 2000 elbiler. Hittil i år er det solgt kun 16 elbiler i hele Spania, hvorav 15 av dem er Think. Regjeringens spådommer om at det skal rulle 20 000 elbiler på spanske veier innen utgangen av 2011, ser derfor ut til å feile. For ikke å snakke om fireårsplanen. Regjeringen satte som mål å selge 110 000 elbiler innen utgangen av 2014.

Regner vi med målsettingen for plug-in hybridbilene, blir tallet 250 000 solgte miljøbiler innen fire år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.