Spanias største romerske gravtårn

Fem år etter at rådhuset i Villajoyosa restaurerte det romerske tårnet ved Playa del Torres, fortsetter de arkelologiske utgravningene med flere overraskelser. Siste funn er en betongmur som indikerer høyden på tårnet, tilsvarende en fire etasjers bygning.

Tekst: Bente Puig

Dette betyr at tårnet er det høyeste gravtårnet funnet på spansk jord. Betong- muren omringer et rektangulært gravområde rundt tårnet. Utenfor gravområdet er det avslørt en grop med stein, kalk og biter av keramikk. Gropen er en meter bred og 30 centimeter dyp. Kommunen mener at det var her romerne blandet sement av sand, kalk, stein og vann.

Leiebil Villajoyosa – Garantert billigst

Gropen kalte de “opus caementicum”. Sementen skal ha blitt brukt både til muren og til tårnet. Teorien er at gropen ble dekket med jord iblandet keramiske rester når byggearbeidet var ferdig rundt år 150. Tårnet ble bygget på graven til en rik mann. Det er totalt hermetisk uten innganger, på lik linje med de egyptiske pyramidene, slik at ingen skulle komme inn og forstyrre den dødes sjel. Det finnes kun to små hulrom i veggene som ble brukt til vinritualer to ganger i året. Ritualet betod i å plassere en amfora med vin i hulrommet. Vinen skulle vekke den dødes sjel i sitt nye liv blant de døde.
Leave a Reply

Your email address will not be published.