Spanias nasjonalrett

Spanias nasjonalrett. Ettersom hver av Spanias regioner har sine egne regionale spesialiteter, er det vanskelig å si at det er en nasjonalrett i Spania. Historisk ble Spania delt inn i små kongeriker; hver med sitt eget språk, kultur og mat. Selv i dag, er Spania fortsatt delt inn i 17 Autonome regioner, hver med sin egen unike nasjonalrett. Det er imidlertid et par retter som er blitt en slager over hele Spania, og noen også internasjonalt.

Den tiden da alle som besøkte Spania var ivrig etter å prøve lokale klassikere som paella, sangria eller spansk tortilla er langt forbi. I dag ønsker flere og flere reisende å få en ekte smak av spansk mat med alle de regionale spesialiteter, århundregamle tradisjoner og påvirkninger fra Midt-Østen. Og gitt det faktum at Spania er en utrolig kilde til unike smaker, vil det være en enorm skam å ikke nyte dem mens du er her.

For å komme i gang, har vi satt opp en liste med 10 deilige spanske nasjonalretter som du bør smake på din neste tur til Spania.

#1 Pulpo a la Gallega (Galician octopus)

Pulpo a la Gallega Spanias Nasjonalrett
Kjent som Polbo a Feira eller Pulpo a la Gallega (spansk), er en Galicia signatur rett som er like solid og herlig som selve regionen. Derfor, hvis du har sjansen til å besøke dette grønne hjørnet av Spania, som er viden kjent for sin fantastiske sjømat, bør du absolutt prøve galisisk blekksprut krydret med paprika. Du finner den i en typisk tapas bar, en fancy restaurant eller på en tradisjonell pulperia (blekksprut restaurant), hvor de fortsatt serverer maten på grove treplater. Opprinnelsen til Pulpo a la Gallega kan dateres tilbake 125 år. For en ekstraordinær opplevelse, ikke gå glipp av Octopus Festivalen som arrangeres hver August i O Carballiño, Ourense.

#2 Gazpacho

Gazpacho Spanias nasjonalrett
Det er ingen tvil om at Gazpacho, den berømte andalusiske kalde suppe allerede har turnert verden rundt i ulike former og farger, men de som har smakt det vet at det er ikke noe sted den er så deilig og frisk som her i Sør-Spania. Tradisjonelt blir den servert om sommeren, og den klassiske Gazpacho Andaluz er en deilig og forfriskende tomatsuppe som vanligvis er laget av tomat, agurk, løk, tørt brød, olivenolje, vineddik, hvitløk, salt og pepper. Avhengig av området av opprinnelse, kan den serveres med krutonger, hakkede grønnsaker, isbiter og selv skinke.
Hver år i August, er den lille byen Alfarnatejo, nær Malaga, vertskap for en herlig Gazpacho Festival hvor besøkende har sjansen til å hengi seg til den ikoniske andalusiske suppe og varter i tillegg opp med et fantastisk tradisjonelt flamenco show.

#3 Jamon – Spansk skinke

Spansk skinke
Gigantiske ben av spansk skinke henger i lokale tapasbarer over alt i Spania, og dette er blant annet et av de bildene som kommer til tankene når du tenker på Spania, men det mange ikke vet er at landet som er kjent for tyrefekting og flamenco også er verdens største produsent (og forbruker) av tørr-spekeskinke i verden.

En av landets mest verdifulle og verdsatte matvarer er den spanske skinke som fortsatt blir laget med århundregamle teknikker. Teoretisk sett har Spania to forskjellige typer spekeskinke – Jamon Serrano og Jamon Iberico, men i virkeligheten er det mange varianter tilgjengelig over hele landet.

Også kjent som Jamon Reserva eller Jamon Curado, er den berømte Jamon Serrano en tørr-spekeskinke vanligvis laget i de spanske Sierras og dannes av ulike raser av hvite griser, inkludert landsvin. Den utsøkte Jamon Iberico, derimot, er en annen historie. Uten tvil er det den største skinken i verden, delikatessen blir laget utelukkende av sorte iberiske griser som streifer fritt på de pittoreske beitemarker i sørvestlige Spania. Prosessen er både forseggjort og meget strenge, og varer i minst tre år. Fra den fineste til den mest vanlige, er Jamon Iberico kategorisert som følger: Jamon Iberico de Bellota, Jamón Iberico de Recebo, Jamón Ibérico Cebo de Campo, Jamón Ibérico de Cebo. Les mer om spansk skinke

#4 Chorizo

Chorizo Spanias Nasjonalrett
Enten kurert, røkt eller fersk, chorizo blir spist over hele Spania. Det er en deilig pølse av svinekjøtt med masse hvitløk og pimenton (spansk røkt paprika), Chorizo er også landets mest allsidige mat, så det er ingen overraskelse at hele verden har blitt glad i den spanske pølsen.

Den spanske chorizo kan være søt eller krydret, servert rå som en tapas eller brukt i ulike retter. Noen av de viktigste typene inkluderer Chorizo Zamorano – laget i Castilla og Leon og beskyttet av en Marca de Garantia, den søte Chorizo de Pamplona; Chorizo Riojano, som er beskyttet av PGI, Chorizo Patatero (laget med poteter); Chorizo Canario (typisk til Kanariøyene, med en konsistens som ligner mer på fransk pate), og de som er laget i provinsen Salamanca. De fineste røykte varianter kan finnes i Asturias, Galicia og Cantabria. For en typisk spansk opplevelse, prøv det med en Manchego ost og et glass Rioja vin.

#5 Empanada Gallega

Empanada Gallega Spanias nasjonalrett
Selve navnet kommer fra det spanske verbet “empanar”, som kan oversettes som “å vikle i brød”. Fyllet kan være alt fra hakket svinekjøtt og chorizo til tunfisk, sardiner, paprika samt annen sjømat og grønnsaker, og hvis det er en ting som ikke bør gå glipp av, er det en deilig løk saus (med eller uten tomater), som gir retten sin dybde, smak og et snev av sødme. Selv om originalen er fra Galicia er empanadas er populært over hele verden, spesielt i Sørøst-Asia, Latin-Amerika og Europa.

#6 Rabo de Toro

Rabo de Toro Spanias Nasjonalrett
Ikke la navnet skremme deg, dette er den tradisjonelle andalusiske oksehale lapskausen som er mye mer deilig enn du kan forestille deg. Den har sin opprinnelse fra det 16. århundre i Cordoba, og denne retten ble opprinnelig laget av haler fra de modige oksene som ble drept under corrida. I dag blir det først og fremst forberedt med oksehale (ku hale), med en sofistikert blanding av ingredienser. Kjøttet smelter i munnen.

Selv ingrediensene kan variere fra oppskrift til oppskrift, men noen av det som vanligvis blir brukt omfatter gulrøtter, løk, hvitløk, oliven, tomater og krydder. Noen varianter kan også inneholde litt vin (Jerez) og sjokolade.

#7 Arroz Negro

Arroz Negro Spanias Nasjonalrett
En ting er sikkert, ingen i Spania lager bedre ris enn valencianere. Med et slikt rikt utvalg av retter med ris som spenner fra den berømte Paella, Arros al Forn, Arros en Banda og Arros Negro, er det lett å se hvilken ingrediens som dominerer mat fra Valencia.

Men hvis du besøker Catalonia eller Valencia, hopp over paella, som nå er en tradisjonell spansk matrett som finnes over hele landet, og prøv heller den lokale og like deilig Arros Negro. Denne retten kommer fra Castellon og den tradisjonelle oppskriften inneholder hvit ris, blekksprut, sjømat, kjøttkraft, olivenolje, paprika, løk og blekksprutsblekk, som er den hemmelige ingrediensen som gir den intense mørke fargen. Arros Negre eller Arros Negro blir vanligvis servert med Allioli (aioli).

#8 Fabada Asturiana

Fabada Asturiana Spanias Nasjonalrett
En av de mest populære spanske matretter er Fabada Asturiana, en solid lapskaus med bønner og pølser, med opprinnelse fra Asturias i det nordvestlige Spania. Den tradisjonelle oppskriften krever Fabas (stor hvit bønne), chorizo, Morcillo (spansk blodpølse), røkt paprika og safran. På grunn av sin store ernæringsmessige verdi, er Fabada Asturiana vanligvis servert i de kalde vintermånedene, men det er ikke uvanlig å finne den på mange restaurantmenyer hele året.

#9 Pimientos de Padron

Pimientos de Padron Spanias Nasjonalrett
Enkel, sunn og full av smak, pimientos de Padron utgjør en herlig tapas tallerken, spesielt når du besøker Padron regionen i sørvestlige Galicia. Det er der de fransiskanske munker først dyrket dem i det 16. århundre. Originalt er de fra Mexico, og disse små grønne paprikaene er beskyttet under Pemento de Herbón PUD, og serveres stekt i olivenolje med grov hakket havsalt i tapasbarer over hele landet. Den morsomme delen er at selv om de er stort sett er milde og deilige, kan du komme over en svært sterk en. Grunnen til det er at prosessen med å spise dem ofte blir kalt “spansk Roulette”. For å hedre den herlige pimientos de Padron, er det en gastronomisk festival som arrangeres hvert år den første lørdagen i august i La Coruna.

#10 Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo Spanias Nasjonalrett
Vanligvis serveres Gambas al Ajillo som tapas, og er en enkel appetittvekkende spansk rett som er ekstremt populær i Sør-Spania. Det er en av de herligste og mest utbredte tapasretter, og finnes i barer og restauranter over hele landet, noen ganger også servert som hovedrett. Inneholder reker, hvitløk og olivenolje, men det er vanskelig å finne to versjoner som smaker det samme, da spanske kokker har en tendens til å legge til sine egne innslag til hver mat de forbereder. Den klassiske oppskriften vil alltid inneholde et snev av tørr sherry (Vino de Jerez), søt spansk paprika, frisk sitronsaft og persille.

Leave a Reply

Your email address will not be published.