Spania fjerner kontroversiell solskatt

Spania fjerner kontroversiell solskatt med umiddelbar virkning. Det spanske ministerrådet har vedtatt et nytt kongelig dekret om selvforbruk som offisielt fjerner den såkalte solskatten, samt administrative hindringer pålagt for selvforbruket. Solskatten på solenergi (“impuesto al sol”) ble introdusert i 2015 av den tidligere Rajoy-regjeringen.

Den spanske solforeningen (UNEF) er henrykt over at solskatten fjernes, og er ser frem mot en lovramme som muliggjør optimal utvikling. Slik at forbrukere og samfunnet kan nyte de sosiale, miljømessige og økonomiske fordelene solenergi gir.

Aurelie Beauvais, direktør for SolarPower Europe, uttaler at: “Fjernelsen av solskatten og administrative barrierer er gode nyheter for spanske forbrukere, som nå kan installere solenergi på sine hjem og bedrifter uten å betale unødvendige avgifter. Denne beslutningen vil øke Spanias solsektor, og spesielt taksegmentet. Dagens nye lov støtter en forbrukerledet energiovergang, og er helt i tråd med EUs nye regel som sier at EU-borgere har rett til å generere, forbruke, lagre og selge elektrisitet uten å legge straffeavgifter og avgifter på dem. ”

Solskatten var helt ulogisk

Motstanderne av solskatten mente at dette var helt ulogisk, og i mot all sunn fornuft, mens industriminister Soria argumenterte på sin side med at alle må være med å betale for det spanske elektrisitetsnettet. Strømkunder som har sine egne solcelleanlegg for å genere sin egen strøm er også koblet opp mot det vanlige strømnettet for å dekke sine behov.

Lovforslaget var kontroversielt, og den spanske solcelleforeningen UNEF hevdet at skatten ville bryte både med den spanske grunnloven og med flere EU-direktiver.

Lovens hensikt var at privatpersoner ikke skal kunne produsere energi som er billigere enn energi fra den statsstøttede leverandøren. Skatten vil ramme privatpersoner som bruker ulike batteriløsninger for å lagre energi produsert med solceller. De som ikke var koblet til strømnettet var fritatt i loven.

14 produsenter av solcelleutstyr forsøkte å saksøke spanske myndigheter på grunn av lovforslaget, men søksmålet ble avvist av spansk høyesterett.

Hvor mye kostet solskatten?

For privatboliger var solcelletaksten for vanlige boliger ni euro pluss moms for hver kW som panelene produserte. For bedrifter og større innstallasjoner var det to ulike solskatter. Først skatten på 9 euro pluss moms for hver kW som panelene produserer, pluss en variabel relatert til energikostnaden. Ifølge organisasjonen Ecooo utgjør denne circa fem euro for hver kW som produseres til eget bruk.

Vurderer du Solcellepanel i Spania?

Vurderer du solcellepanel til din bolig i Spania?. Vi i Spania24 samarbeider med gode norske og utenlandske bedrifter i Spania, som tilbyr de de beste løsningene innen solcellanlegg og solcellepanel. Les mer om solcellepanel i Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *